Cross – Da Capo

Cross – Da Capo

Cross – Da Capo

Stockholmsbandet Cross får väl närmast betecknas som en musikalisk institution då man har hållit på och släppt plattor ända sedan slutet av 80-talet. Sedan starten har man gett ut nio fullängdare och en ep: Trots denna digra produktion hade jag knappt haft några som helst kontakter med bandets musik innan dagens recensionsobjekt Da Capo ramlade ner i brevlådan. Nya alstret består av nyinspelningar av låtar från början av nittiotalet som huvudmannen Hansi Cross och medkumpaner ska ha gett en ordentlig uppdatering och musikalisk uppfräschning.

Tanken med plattan var att lyfta fram spår från framför allt plattorna: Second movement -90 och III – Changing position into medicine -93. Spår som på den tiden var med och skapade bandets sound och identitet, och som fortfarande kändes relevanta. Den tidens betydligt begränsade tekniska inspelningsmöjligheter ledde till en produktion och ett slutresultat som inte gjorde låtarna full rättvisa. Plattorna är sedan länge slutsålda och utgångna ur sortimentet så alltså spelar man in låtarna på nytt med dagens mer avancerade teknik. Fram kommer en mycket välljudande platta som för varje lyssning ger klar mersmak. Hade som sagt inte hört så mycket med bandet innan så att jämföra med tidigare nämnda alster bryr jag mig inte om. Konstaterar bara krasst att Cross – Da Capo är en platta som kommer att snurra många, många varv i min cd-spelare. Hela härligheten består av fem spår som sträcker sig från det symfoniska 70-talet med influenser från storheter som: Genesis och Yes, men bär också spår från den gyllene neoprog-eran med input från band som: Marillion, Arena, IQ etc. Allt ihopkokat till ett ytterst skönt sound och tonspråk kallat: Cross!!

Överlag känns plattan väldigt välkomponerad och tidstypisk när det gäller låtar och instrumentering, men känns via dagens teknik som helt med på banan. Hansi Cross har en grymt bra känsla och inlevelse i sin röst, som för övrigt känns väldigt välbekant men som jag inte riktigt kunnat placera. Hans gitarrspel är minst lika bra och varierat med en ton, teknik och frasering som lyfter flera spår lite extra. Speciellt första två spåren Fire och Dream reality, och avslutande Courage har blivit stora personliga favoriter där just dessa musikaliska ingredienser lyfts fram på ett bra sätt. Övriga medverkande musiker på plattan gör mycket bra ifrån sig och bidrar stort till det mycket lyckade slutresultatet. Vad som framgår av pressreleasen ämnar bandet att under 2015 släppa en platta med alternativa tagningar och outgivet material. Man tänker även släppa plattorna: Gaze -96 och Visionary fools -98 i remixade och delvis nyinspelade versioner vilket helt klart är värt att kolla upp, och i väntan på detta ska resten av bandets backkatalog utforskas ordentligt.

Cross – Da Capo
Progress Records

1.   Fire
2.   Dream reality
3.   Changing
4.   Visions
5.   Courage

www.progressrec.com/cross/

Facebook

 

Betyg 8 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.