Jess and the Ancient Ones – Castaneda 10″

Jess And The Ancient Ones - Castaneda (Singel) - 2014

Jess and the Ancient Ones – Castaneda 10″

Finlands just nu bästa band är tillbaka med en tiotummare på två låtar och längtan efter en ny fullängdare växer sig allt starkare. Jess and the Ancient Ones nya bidrag till den ockulta musiken är måhända inte lika stark som tidigare släpp men är ändå bra nog att njuta av. Rent musikaliskt viker de inte av från den redan inslagna vägen med psykedelisk och progressiv sextio- och sjuttiotalsrock med ockulta förtecken. Om det är något så är det lite mer lättillgängligt. Det säger i och för sig inte så mycket för det är som sagt bara två låtar. Om de sina vana trogen levererar låtar med lite längre speltid på nästa album som de gjort tidigare så kommer spår som dessa passa in perfekt. A-sidan, tillika titelspåret, är baserat på peruansk-amerikanske författaren Carlos Castaneda böcker om shamanismen vilket passar bandets ockulta framtoning utmärkt. Musikaliskt bjuder de på drivande bas och trumspel, effektfullt riffande, en läskig orgel och Jess förföriska men samtidigt hemsökta sångstämma. Tankarna förs till en ogästvänligt karneval där paranormala aktiviteter, övernaturliga fenomen och läskiga clowner står för ”underhållningen”. Samtidigt som man får en krypande känsla innanför skinnet så skänker låten ändå ett värmande lugn och man rycks lätt med i svänget. B-sidan As to Be With Him skiljer sig dock en aning. Med ett lite långsammare tempo, en rakare bluesig känsla och en nästan sextiotalspoppigt framförande så levererar bandet en klart lättsammare historia att ta till sig. Dock finns mörkret kvar då detta i princip är ett kärleksbrev till en demon. Ytterligare ett ämne som passar bandets ockulta inriktning perfekt. Det är dock B-sidan som drar ner betyget en aning för låten bjuder inte på några större känslokval som titelspåret gör. Det är bra men bandet kan så mycket bättre anser jag. Förhoppningsvis kommer den stundande fullängdaren visa prov på att Jess and the Ancient Ones enbart förstärker sin position som Finlands just nu bästa band.

Jess and the Ancient Ones – Castaneda 10″ (Singel)
Svart Records

1. Castaneda
2. As to Be With Him

https://www.facebook.com/jessandtheancientones

https://soundcloud.com/svart-records/jess-and-the-ancient-ones-Castaneda

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.