Siena Root – Pioneers

Siena Root - Pioneers - 2014

Siena Root – Pioneers

Seina Root har under snart femton år alltid varit sin småpsykedeliska sjuttiotalsrock trogen. Den bluesbaserade hårda rocken har blandats upp med allsköns olika instrument och gäster vilket har gett en frihetskänsla och upptäckarglädje i musiken. När de nu har återvänt till studion för att släppa sin första skiva på nästan sex år så är det i stort sett en sak som gäller – tungt svängande classic rock! Närmare bestämt första vändan med Deep Purple Mark 2 då britterna levererade några av sina, och tidernas, allra bästa rockalbum. Att enbart säga att det låter som Deep Purple är inte rättvist för stockholmarna har under årens lopp odlat sin egen identitet samt sätt att ta sig an musiken men det är ofrånkomligt att göra jämförelsen ändå. Inte nog med att bandet har spelat in med enbart gammal analog utrustning för att få till det där rätta soundet de har även kvalitén att skriva riktigt bra låtar. Många band idag i den så kallade retrorocken kan få till både sväng och rätt ljudbild men få har kunskapen att få till så vassa kompositioner som Siena Root. När de dessutom har den goda smaken att låta orgeln få lika stort utrymme som gitarren då har de i alla fall vunnit min uppskattning. Lyssna bara på Root Rock Pioneers där orgel och gitarr duellerar i bästa Deep Purple-stil så förstår ni vad jag menar. Den låten har snabbt blivit en favorit hos mig men på skivan finns det mycket godis att lyssna på. Väldigt mycket för att ha en speltid på enbart fyrtiotvå minuter men så är skiftningarna i musiken också väl tilltagna utan att det det blir för sönderryckt eller rörigt. Det enda som bryter av markant är avslutande In My Kitchen. En lugn och jazzig historia vilket jag verkligen uppskattar men som bryter av lite väl bryskt mot det rockkalas jag just blivit serverad. Men det är också därför jag älskar Seina Root. De går alltid sina egen väg trots att de verkar i en genre som skapades för flera årtionden sedan. Siena Root kan med Pioneers ha slagit till med karriärens vassaste album och det skulle inte förvåna mig om de ligger överst på min lista när musikåret skall summeras.

Siena Root – Pioneers
Gaphals

1. Between the Lines
2. 7 Years
3. Spiral Trip
4. Root Rock Pioneers
5. The Way You Turn
6. Keep on Climbing
7. Going Down
8. In My Kitchen

http://sienaroot.com

https://www.facebook.com/sienaroot

 

Betyg: 9/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.