Europe – War of kings

Europe 2015

 

Europe – War of kings

Europe fortsätter sin resa mot nya musikaliska utflykter. Denna gång ville de hylla alla sina 70-tals hjältar. Framförallt har keyboarden fått mer utrymme än vanligt. Vi är väl ett ganska stort gäng som saknar hit-låtarna som spottades ut under 80-talet samt tidigt 90-tal. Dagens Europe verkar göra allt de kan för att tvätta bort sin hitmaskins-stämpel. Nu ska de bli respektabla musiker och tagna på allvar av både kritiker och publik. Som vi alla vet vill massan ha hits och kritikerna tvärtom. Det är en ekvation som aldrig kommer att gå ihop så det är bara att välja vilken sida man vill stå på. Det är ganska uppenbart att Europe idag är ute efter kritikernas gillande.

Ta bara en låt som War of kings. Blytung. Joey experimenterar med sin röst och försöker låta mogen. Han har en popröst och det har han alltid haft och kommer troligtvis alltid att ha. Han är ingen Jorn eller David Coverdale. Det behövs inte heller. Han är bra som han är. Många låtar på skivan består av tröttsamma återanvända riff och orgelmattor. Jag förstår inte varför de ens försöker vara ett 2010-talets Deep Purple. Apropå det så låter dagens Deep Purple mycket piggare än det här. En låt når dock ända fram och det är Second day som låter överraskande engagerande. En låt som går i midtempo men ändå inte stöpt i den trista mall som övriga låtar på skivan.

Sammanfattningsvis en besvikelse. Denna väg känns helt fel att gå. De borde istället vara stolta över sin historik och göra en melodiös poppig AOR-platta i modern 80-tals stil. Så nu får det vara färdiglekt. Dags att tänka på fansen lite. Snyggt omslag dock!

Europe – War of kings
UDR Records

1. War of Kings
2. Hole in My Pocket
3. Second Day
4. Praise You
5. Nothin’ to Ya
6. California 405
7. Days of Rock’n’ Roll
8. Children of the Mind
9. Rainbow Bridge
10. Angels (with Broken Hearts)
11. Light It Up

4 / 10

Peter Dahlberg

2 svar på ”Europe – War of kings”

  1. he he…ja jag har djupa 80-tals ärr, det måste medges. tyvärr har inte denna platta växt på mig ett dugg sedan jag skrev recensionen. men kul/tur för europe att du och andra gillar den desto mer! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.