Thalamus – Beneath A Dying Sun (Special Edition)

Thalamus - Beneath A Dying Sun (Special Edition)

 

Thalamus – Beneath A Dying Sun (Special Edition)

Borlänges Thalamus imponerade på mig med tunga svängiga riff och en hårig hammond med sitt andra album Subterfudge (2011) och fortsatte så att göra även på uppföljaren Soul (2013). Så när man går som bäst och väntar på det tredje albumet så dyker en nyutgåva på debuten Beneath a Dying Sun (2008) upp. Jag tackar och tar emot för just detta förstlingsverk har jag velat lägga mina vantar på länge. Den lilla, men ändå märkbara, utveckling som var mellan andra och tredje albumet känns än mer naturligt nu när man hör debuten. Det mer varierade materialet som lyfte senast Soul lyser en aning med sin frånvaro här på debuten men det är fortfarande vibrerande rockriff, ett medryckande sväng och en maffig ljudbild. Det som drar ner betyget en aning är det något jämntjocka materialet. Variationen är inte den största och trots ett knippe rejält starka låtar så blir det lite som att de staplar riffen på varandra. Men jag skall inte klaga för här finns några finfina guldkorn. Inledande By the River chockar mig med ett energiskt Down-riff som får mig att gå i taket av lycka och både Unravelled och Poor Man’s Brain bjuder på energi och kraft. Bäst på skivan håller jag avslutningen med Too Stoned där de låter stonerrocken flöda fritt samt Falling som hämtar inspiration ur Black Sabbaths Planet Caravan. Och det är där som vi hittar Thalamus musikaliska fack. De hämtar närig ur Black Sabbaths sjuttiotal som med åren naturligt har gett liv åt skilda akter som Kyuss, Graveyard och nu senast Scorpion Child. Hade materialet varit lite luftigare och aningen mer varierat så hade betyget nog hoppat upp ett snäpp men jag skall, som sagt, inte klaga. Klaga kan man heller inte göra på den medföljande bonusskivan även om den mest kanske är för den inbitne. Vi får bland annat hela EPn Sign Here for Nothing (2010) som inte går av för hackor samt ytterligare några bonusspår där snärtiga Bruised and Broken Boned snabbt har blivit en favorit. Ett värdigt bonusmaterial till en debut som är väl värd en återutgivning även om det endast är i 500 exemplar. Men efter att nu ha tagit del av bandets samtliga tre alster så lyder min fråga; När kommer vinylutgåvorna?

Thalamus – Beneath A Dying Sun (Special Edition)
Vicisolum Productions/Sound Pollution

CD1
1. By the River
2. Unravelled
3. Poor Man’s Brain
4. Can’t Live Without Your Love
5. Ride
6. Next to Me
7. Firefly
8. Maze of Revelations
9. We’re Gonna Die Someday
10. Too Stoned
11. Falling

CD2
1. Hope You Understand
2. Breathe Easy
3. Black Day Sunday
4. New Age Blues
5. Early Morning Leave
6. Bruised and Broken Boned
7. When the Moon Turns Red
8. New Age Blues (Daniel Bergstrand Remix)

http://www.thalamusband.se

http://www.facebook.com/thalamusband

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.