Nocturnalia – Above Below Within

Nocturnalia - Above Below Within - 2015
Nocturnalia – Above Below Within

Jag är helt övertygad om att jag införskaffade Nocturnals debutalbum för några år sedan men jag kan för allt i världen inte minnas var skivan är. Det jag däremot kommer ihåg är att jag var svalt imponerad av det jag hörde men på något sätt ändå kunde uppfatta att potentialen fanns. Nu har Linköpingskvintetten uppgraderat sitt namn till Nocturnalia och spelat in sitt andra album Above Below Within helt på egen hand. Detta har gett bandet ett mer kultiverat sound men samtidigt tycker jag de har gått miste om en del värme i ljudkulissen. Det kan i och för sig bero på sångarens lite nasala stämma och det eko som pryder hela skivan. Men det gör och andra sidan att deras psykedeliska sjuttiotalsrock får ett större rum att jobba i vilket inte minste de lite lugnare låtarna tjänar på. Sången, pianot, elgitarrens melodier och det akustiska plockandet i låtar som Lady of the Woods och Towards the End får större plats och blir ibland bedårande vackert. Det är när de stakar ut en lite rakare väg och låter riffen tala som jag hade föredragit ett lite fylligare sound men det hade i och för sig gjort att skivan hade åkt en ljudmässig berg- och dalbana. Men om man inte är som jag och hänger upp sig på en sådan banal sak som ljudet, som ändå passar bandets musik ypperligt, så bjuder Above Below Within på en halvtimmes spännande musik. Det är när de drar ut lite på speltiden och ger musiken och sig själva gott om tid, utrymme och utmaningar att bygga upp låtarna som de är som bäst. Det är då de hittar den lätt progressiva sidan av sin musik och får sig själva att blomma ut ordentligt. Dock händer det inte tillräckligt ofta för att ett högre betyg skall kunna delas ut men om utvecklingen håller i sig så lär de lyckas med det nästa gång. Då kanske jag till och med har lyckats hitta debutskivan i min skivsamling så den kan sorteras in jämte sitt syskon Above Below Within.

Nocturnalia – Above Below Within
Gaphals

1. Vandringen
2. Within His Lies
3. The Watchman
4. Lady of the Woods
5. Sing to Sleep My Soul
6. The Stone
7. Towards the End

www.facebook.com/nocturnaliaswe

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.