Robben Ford – Into the Sun

Robben Ford – Into the Sun
Robben Ford – Into the Sun

Den självlärde gitarristen Robben Ford närmar sig 40 år som soloartist och räknar man amerikanens album inklusive hans grupper Jing Chi, Renegade Creation, Robben Ford & the Blue Line, Ford Blues Band och Yellowjackets så närmar man sig samma runda siffra.

Into the Sun fångar Robben Ford på höjden av hans artistiska bana. Han är pigg och nyfiken, full av självförtroende och laddad med kreativ energi. Fjolårets A Day in Nashville var långt ifrån endimensionell och tråkig men vid en direkt jämförelse är Into the Sun ett klart rikare album. Det första som slår mig är den luftiga och kristallklara ljudbilden. För det andra är låtmaterialet starkare (det är egentligen bara ”Rainbow cover” jag betraktar som en mellanlåt), mer varierat och kryddat med intressanta gäster. Gästspelen är kalas rakt igenom. Sångerskan ZZ Ward bidrar till att skapa en briljant skinande pärla av ”Breath of me” medan gitarristerna Sonny Landreth, Warren Haynes, Robert Randolph och Tyler Bryant kommer till spel med flinka fingrar. Den tredje märkbara skillnaden från föregångaren är Fords sång och det är inte bara i duetterna med Ward och Keb Mo han lyfter sig. Sist men inte minst: Robben Ford har alltid varit en lysande gitarrist och ekrarna i hans ständigt roterande hjul är blues, jazz, pop och rock. Hans skicklighet har lett honom till hundratals studio- och livejobb vid sidan av solospåret, men frågan är om jag någonsin hört honom så här tilltalande över ett helt album.

Robben Ford – Into the Sun
Mascot/Provogue

1. Rose of Sharon
2. Day of the planets
3. Howlin’ at the moon
4. Rainbow cover
5. Justified
6. Breath of me
7. High heels and throwing things
8. Cause of war
9. So long 4 U
10. Same train
11. Stone cold heaven

http://robbenford.com/

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.