Fat.Mo.Mac – Fat.Mo.Mac

Fat.Mo.Mac - Fat.Mo
 Fat.Mo.Mac – Fat.Mo.Mac

Doomblues? Nej så roligt skall vi inte ha det men väl blytung bluesrock får vi när ingen mindre än Candlemass gitarrist Lars Johansson solodebuterar. Att påstå att han uppfinner hjulet på nytt med bandet och albumet som båda fått namnet Fat.Mo.Mac är att ta i men det är nog inte poängen heller. Han har helt enkelt velat gå tillbaka till sina musikaliska rötter som uppenbarligen tar näring från sjuttiotalet och artister som Jimi Hendrix, Jeff Beck och Leslie West. Tungt gungande bluesrock ligger som grund till Johansson gitarrspel som visar prov på att han minsann kan lira även det ena gitarrsolot efter det andra utan att det blir tjatigt. Framförallt tycker jag han har fått till en riktigt snyggt mullrande ton när han levererar sina riff. Speciellt slidegitarren i Always Like That får mig att gå i spinn fram mot slutet på låten. Om det nu är han som spelar just det partiet vill säga för han har ett gäng gästmusiker med sig så någon av dem kan säkert traktera gitarr på en låt eller två utan att jag vet om det. Till sin hjälp har Johansson ett oerhört svängigt band som utan tvekan verkar ligga på samma musikaliska frekvens honom själv. Men mest framträdande förutom gitarristen själv är naturligtvis sångaren Mats Levėn som levererar en stabil insats sett över hela skivan. Personligen håller jag Levėn som en av mina absoluta favoritsångare men har emellanåt lite svårt att acceptera hans insats här. Det känns som han får kämpa lite för mycket i början på skivan eller är det så att han tar i för mycket? Nåväl det är väl jag som är petig för i tidigare nämnda Always Like That så levererar han en helt formidabel bluessång och i efterföljande Cold Woman briljerar han som bara han kan. Den sistnämnda låten är dessutom skivans tempostarkaste låt och för mina tankar till supergruppen Black Country Communion vilket inte är fy skam. Allt detta till trots så tycker jag skivan saknar det där lilla extra. Det är oerhört kompetent musicerande, Levén är briljant trots mina tidigare kommentarer och jag älskar svänget de får till. Men låtarna lyfter inte, refrängerna är inte tillräckligt skarpa och helheten är aningen jämntjock. Ett par låtar till som hade stuckit ut likt de två jag redan nämnt och slutbetyget hade garanterat blivit högre.

Fat.Mo.Mac – Fat.Mo.Mac
Red Tomb Records

1. Walk Alone
2. So Bad it Feels
3. Broken Down
4. Kickback
5. Always Like That
6. Cold Woman
7. Memories is All There is
8. Gearshifter
9. Get Home

http://www.reverbnation.com/fatmomac

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.