Nordic Giants – A Seance of Dark Delusions

nordic giants 2015
Nordic Giants – A Seance of Dark Delusions

Nordic Giants riktiga debut på Kscope (en tidigare platta med två EP har dock släppts, se tidigare recension på Artrock.se) är plattan med titeln ”A Seance of Dark Delusions” som släpptes i april. Bandet består i huvudsak av en duo med artistnamnen Loki och Roka som skickligt sätter samman musik (som är oerhört keyboards-dominerad) med klara influenser från band som Sigur Rós, Björk och Pink Floyd. Skall jag lägga till några ytterligare influenser så är det helt klart Kate Bush och svenska Isildurs Bane. Men det finns en detalj som skiljer dem från deras möjliga inspirationskällor: I stort sett inte en enda gitarr medverkar i soundet! Alltså, här har vi musiker som likt Avici använder sig (i alla fall enligt min tolkning) av en oerhörd mängd förinspelade sekvenser som mixas tillsammans med en del bidrag från studiomusiker samt diverse sånginsatser från inbjudna sångare/sångerskor. Så man frågar sig: Funkar detta överhuvudtaget i Prog-sammanhang?

Javisst, gör det det! Bitvis är det riktigt spännande. Musiken spänner över vida fält. Ibland möts vi av kaskader av keyboards, piano och trummor (jag skulle kalla stilen Bombastisk Post-Punk-Prog-Elektro!) plus skönsång från ett flertal olika vokalister. Vi har exempelvis Saturday Sun i‘”Dissolve”, Nadine Wild Palmer i‘”Futures Dark”, Freyja i ”Give Flight To The Imagination” and Beth Cannon i ”Rapture”. Bästa sången får vi från den sistnämnda Beth Cannon som inte så lite påminner om Kate Bush. Hennes låt har också släppts som en kort video från plattan. Även sången från Freyja i ”Give Flight To The Imagination” gillar jag skarpt.

Precis som på tidigare EP-plattor finns här en låt (”Evolve or Perish”) som ackompanjerar ett tal eller kanske en predikan (?) om ett angeläget ämne. I just detta fall är talaren okänd för mig och känns mer som någon sorts frireligiös pastor. Jag tycker själv att budskapet är rätt otäckt och skrämmande. Om jag tolkat det rätt (vilket man kanske kan ifrågasätta) så menar han att det inte är någon idé att satsa en massa pengar på att stoppa miljöförstöring och utsläpp utan det är bättre att vänta tills den fullständiga katastrofen är verkligt nära. Varför? Jo, för att det inte finns någonting som kan få mänskligheten att ta så stora språng som när man bokstavligt talat ställs inför verkligt dödliga hot. Ett i sanning mycket märkligt och i mitt tycke farligt budskap. Som att vi inte skulle vara kapabla att slå in på en annan väg utan att först drabbas av fullständiga katastrofer. Nåväl, ingen behöver väl egentligen ta det här på allvar men retoriken här ger i alla fall låten en kuslig stämning.

Då gillar jag mycket bättre de lite lugnare låtarna i mitten på skivan: ” Give Fight To The Imagination”, ”Dissolve”, ”Illuminate” och avslutningslåten ”A Thousand Lost Dreams”. Här är det riktigt stämningsfullt och det är här jag får referenserna till en del av Isildurs Banes repertoar vad gäller känsloläget i låtarna. Särskilt ”Dissolve” är en oerhört fin låt där man får riktiga rysningar, både i de lugna och i de lite mer ”bombastiska” partierna.

Det här är en riktigt fin men rätt så annorlunda platta.  Den har ändå tillräckligt mycket prog-influenser för att jag kan rekommendera den varmt.

Nordic Giants – A Seance of Dark Delusions
Kscope

1. Elysian Dreams
2. Evolve Or Perish
3. Rapture ft. Beth Cannon
4. Give Fight To The Imagination ft. Freyja
5. Dissolve ft. Saturday Sun
6. Illuminate
8. Futures Dark ft. Nadine Wild Palmer
8. Black Folds
9. A Thousand Lost Dreams

www.nordicgiants.co.uk/about

 

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.