Saga – Pustervik/Göteborg

Saga – Pustervik/Göteborg 2 maj- 2015

artrock_saga_2015

 

Kanadensiska progrockkvintetten Saga har alltid stått i skuggan av Rush. De betydligt mer framgångsrika och omskrivna grannarna från Ontario håller hov på Globen i Stockholm medan Saga ger konsert på Pustervik i Göteborg. Men lördagskvällens uppvisning i form av ekvilibristiskt musicerande i världsklass, kvalitetsmusik och en frontman med magnetisk dragningskraft övertygar mig om att grupperna är jämbördiga i alla avseenden.

Klassiker som On the loose, Careful where you step, Humble stance och en fullkomligt briljant Don´t be late (chapter II) varvas med överraskningar som (Goodbye) once upon a time och topplåten I´ll be från senaste plattan Sagacity. Michael Sadler sjunger och uppträder med en karisma och pondus som få frontmän någonsin når upp till. Det är inte förrän i första extranumret Wind him up som han visar mänskliga drag och inte tangerar låtens högsta toner. Keyboardisten Jim Gilmour får en stund ensam i strålkastarljuset medan han bygger upp Scratching the surface och trummisen Mike Thorne firar sin 100:e spelning med Saga med ett solo som faktiskt enrollerar publiken på ett medryckande sätt. Tyvärr har Ian Crichton en del problem med sitt ljud under kvällen men när det fungerar visar han att han hör till världseliten bland gitarrister. På basgitarr och moogsynt agerar Ians bror Jim Crichton som en övervakande fader när han betraktar sitt enastående livsverk från scenens högra flank (det var nämligen han och Sadler som bildade gruppen 1977).

Som med så många andra veteranband lämnas stora delar av backkatalogen därhän. Och även om jag är supernöjd med konserten som helhet så finns det bitar som inte tänder mig riktigt. Hot to cold passerar nästan obemärkt och Wildest dreams känns lika mycket som en parentes som skivan som bär dess namn. Istället för dem hade jag gladeligen tagit emot låtar från personliga favoritalbum som Full circle och Trust. Men när slagdängan The flyer avrundar kvällen är jag och den mycket Sagakunniga pustervikspubliken de första att svära på att vi är på plats även nästa gång gruppen gästar våra breddgrader. Och då får gärna finfina Jono från Gotland uppträda som förband igen. För där har vi en grupp som förstått hur man tar intryck från ovan nämnda band utan att försöka apa efter.

http://sagaontour.moonfruit.com

Betyg: 9/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.