Gentle Knife – Gentle Knife

Gentle knife 2015
Gentle Knife – Gentle Knife

Gentle Knife är ytterligare ett nytt progressivt rockband från Norge som nu släpper sitt självbetitlade debutalbum. Bandet består av icke mindre än 10 musiker varav två sångare (manlig och kvinnlig), den traditionella sättningen med bas, trummor och keyboards men också och en handfull musiker på diverse blåsinstrument. Detta kollektiv har knåpat ihop ett koncept-album i åtta delar om en äventyrslysten vandrare i en förtrollad skog.

Musiken är utan tvivel skriven och utförd efter de klassiska förebilderna inom progrocken, d v s med klara influenser av Van der Graaf Generator, Gentle Giant, Pink Floyd, King Crimson men här finns även det typiskt nordiska soundet från band som exempelvis White Willow och Introitus för att bara nämna några av all de influenser som kan spåras.

De första två spåren (”Eventide” och ”Our Quiet Footsteps”) är långa och episka och i mitt tycke de bästa på plattan. Speciellt den senast nämnda är en härlig klassisk prog-komposition med skum inledande takt som sen utvecklas till en melodisk skapelse med skönsång från båda sångarna och på slutet rätt intressanta instrumentala partier med en hel del blåsinstrument. I dessa båda låtar visar man att man behärskar att komponera och framföra komplicerade men njutbara kompositioner. Övriga låtar är lite svårare att få kläm på och saknar kanske de där starka melodierna som får musiken att sätta sig. Näst sista låten (”Epilogue – Locus Amoenus”) är dessutom en klar avvikare och liknar mer ren elektronika. Faktum är att jag har svårt att förstå varför man har med denna låt. Den tillför liksom ingenting och innehåller alldeles för mycket upprepningar för att fånga intresset hos mig mer än flyktigt. Bättre är då avslutningen ”Coda Impetus” med sina King Crimson-influerade gitarr-partier.

Jag ger detta debut-album klart godkänt men måste samtidigt säga att det finns en del kvar att jobba med för att jag skall bli helt nöjd. Svårast av allt är naturligtvis att få till ett starkare låtmaterial med melodier som utmärker sig. Dessutom är tonsäkerheten hos sångarna inte alltid på topp. Jag får dessutom tyvärr säga att jag tidvis har lite svårt för den skarpa rösten hos Melina och ibland svajar tonsäkerheten här en del. Här återstår en del att slipa på jämfört med andra framstående kvinnliga sångare inom denna genre (t ex Petronella Nettermalm i Paatos och Sylvia Erichsen i White Willow). Tyvärr tycker jag även att man instrumentellt inte får till det till 100 %. Exempelvis låter i mina öron den allra första minuten på inledande ”Eventide” lite halvfalsk och det tycker jag är lite synd. Här kunde man kanske ha synkat och finslipat låten lite mera.

Gentle Knife – Gentle Knife
Bajkal Records

1.Eventide
2.Our Quiet Footsteps
3.Remnants of Pride
4.Tear Away The Cords That Bind
5.Beneath the Waning Moon
6.The Gentle Knife
7.Epilogue – Locus Amoenus
8.Coda Impetus

http://www.gentleknife.com/

Betyg: 6 av 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.