Neal Schon – Vortex

nealschonvortex
Neal Schon – Vortex

Journeygitarristen Neal Schons nionde soloalbum har en passande titel. Vortex betyder virvel och med hörlurarna på befinner jag mig i en virvlande ocean av gitarrsolon. Amerikanens solokarriär domineras av instrumentalmusik och då företrädesvis fusion. Stilmässigt är han lika bred som hoppet från Santana till Journey; han spelar lika gärna jazzinfluerat som med latinamerikanska inslag av flamenco och latinopop. Och naturligtvis pop och rock. Över de två cd:s som Vortex omfattar berör han allt han gjort tidigare men den här gången är musiken tyngre. Inledande ”Miles beyond” har en Led Zeppelin-pulserande rytm och en passande ”Kashmir”-klämtande melodistruktur. ”Cuban fly zone” är en rakare, rockigare låt med ett bärande ledmotiv som påminner lite om Joe Satrianis solomaterial. Men låtarna är inte lika starka som man har rätt att förvänta sig av en världsartist som Neal Schon. De dramatiskt dånande ”Tortured souls” och ”Twilight – spellbound” gömmer starka partier men Schon lyckas sällan böja till någon egentlig krok att hänga upp musiken på. Möjligen i de lite mer finstämda och romantiskt rimmande ”Lady M (our love remains)” och ”Triumph of love” där båda spåren bärs av vackra melodier. I ”Schon & Hammer now” vräker de båda kumpanerna från tidiga åttiotalsprojektet Schon & Hammer på i tuff fusionanda. Men som han dränker musiken i sina ekande lager av solon.

Neal Schon är en formidabel gitarrist. Men på Vortex har han släppt spärrarna totalt och låtit virvelströmmen leda sina fingrar. Och stackars supertrummisen Steve Smith som förgäves letar efter ett passande sväng att lägga in i låtarna. Han får istället ägna tiden åt att följa gitarrsolona med rafflande trumfigurer vilket ger stundtals röriga låtar som så gott som aldrig vill sätta sig. Som en konsekvens känns också dubbelformatet överambitiöst. Det enda spåret där jag hittar kvalitéer som möter känslan från hans förra och klart rekommenderade dubbel Electric World (1997) är den filmiskt målande ”In a cloud”. Där finns både ledmotiv, grundpuls och en genomtänkt struktur från början till slut.

Neal Schon – Vortex
Mascot

1. Miles beyond
2. Awakening
3. Cuban fly zone
4. El Matador
5. Eternal love
6. In a cloud
7. Irish cream
8. Lady M (our love remains)
9. Airliner NS910
10. Tortured souls
11. Schon & Hammer now
12. Ns Vortex
13. Unspoken faith
14. Twilight – spellbound
15. Triumph of love
16. Mom
17. Talk to me
18. White light

http://schonmusic.com/

Betyg: 5/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.