Pinkroom – Unloved toy

pinkroom-unloved toy
Pinkroom – Unloved toy

Pinkroom är ett polskt band som förra året gav ut sin andra platta efter debuten “Psychosolstice” från 2009. Bandet startades av Mariusz Boniecki (sång, gitarr, keyboards) och Marcin Kledzik (trummor) och nya i bandet på denna platta är Karol Szolz (gitarr) och Grzegorz Korybalski (bas). Förebilderna är verkligen inte dåliga: King Crimson, Porcupine Tree och Tool. Och naturligtvis hör vi också starka influenser här och där från landsmännen i Riverside.

Plattan innehåller 10 spår som kretsar kring temat hur det är att leva just nu i världen (inte särskilt originellt kanske). Men själva CD-fodralet och häftet är utsmyckat med ganska fantasifulla och lite smått provocerande bilder/målningar som gör det hela rätt så intressant. Hade vi levt på 70-talet då vinylomslagen dominerade så skulle illustrationerna definitivt fått en att haja till och ta en lite närmare titt bara för den skull.

Det är en intressant platta att lyssna på. Väldigt varierad och utan tvivel med många av de ingredienser som vi hört från förebilderna. Exempelvis i låten ”I confess” svävar King Crimsons, Tools och Riversides andar tungt över musiken. Men även i många andra av låtarna och allt framförs med stor skicklighet. Mitt absoluta favoritspår är ”Enslaved” som har ett tema som sätter sig snabbt i huvudet och som sen vägrar att lämna en ifred. Harmonierna här liknar mer det vi brukar höra från Riverside vilket bör glädja många. En mindre prog-hit, skulle jag säga, som är värd att uppmärksammas. Ytterligare en av de bättre låtarna är ”Flash” och slutlåten ”Apology” visar att de även vågar pröva lite egna spännande utflykter i den instrumentella musiken.

Jag rekommenderar plattan varmt och den enda nackdel som jag kan komma på är att sången ibland är lite svag och att låtarna ibland kanske inte har tillräckligt struktur för att ge något riktigt bestående. Men det finns tillräckligt med bra låtar på plattan för att hålla intresset uppe. Tack återigen för ny intressant musik från vårt grannland Polen!

Pinkroom – Unloved toy
CreativeFarm productions

1.Blow
2.Tides in eye
3.I confess
4.Seven levels
5.Moodroom v_3
6.Enslaved
7.Flash
8.In train
9.Unwanted toys
10.Apology

http://pinkroom.bandcamp.com

www.pinkroom.pl

www.facebook.com/PinkRoomBand

 

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.