The Devil and the Almighty Blues – The Devil and the Almighty Blues

Devil And The Almighty Blues, The - The Devil And The Almighty Blues - 2015
The Devil and the Almighty Blues – The Devil and the Almighty Blues

Enligt legenden sålda Robert Johnson sin själ till djävulen i utbyte mot framgång och därmed var den största bluesikonen född. Hur vida norska The Devil and the Almighty Blues har sålt sig till djävulen eller inte vet jag inte men de har i alla fall tagit fasta på den musik som Johnson skapade. De har gett deltabluesens en ny twist genom att köra den genom ett tungt sjuttiotalsrockfilter och skapar något man kan kalla för bluesdoom med inslag av småpsykedelisk stonerrock. Det är långsamt, tungt, melodiskt och emellanåt ganska repetitivt men det blir aldrig enahanda då de har bra koll på när det behövs en tempohöjning eller en annan inriktning på låten. De tar god tid på sig att låta både riff, melodier och känslan i musiken bygga till sig och det ger således långa låtar. Men det gör inget för tillsammans med en ganska så mörk och mystisk ljudbild så passar musiken, längden på låtarna och bandets varma sound perfekt ihop. De har fått till ett varmt och småfuzzigt sound där gitarren ibland lånar uttryck från sydstatsrocken och trummorna ligger med fint i ljudbilden. Att de har spelat in hela detta album, deras debut, live i studion gör också att musiken får ett helt annat liv och rondör. Slutresultatet är således helt i min smak. Tungt, gungande och mystiskt mörkt. Konnässörer av blues, fans av retrorock eller idkare av luftig doom bör alla kunna hitta något i dessa norrmäns musik men helt säkert är det inte. The Devil and the Almighty Blues låter som inga andra men använder sig samtidigt av gammal och beprövad musik. Kanske har de som Robert Johnson sålt sig till gamle Lucifer i alla fall.

The Devil and the Almighty Blues – The Devil and the Almighty Blues
Blues For the Red Sun/Border Music

1. The Ghost of Charlie Barracuda
2. Distance
3. Storm Coming Down
4. Root to Root
5. Never Darken My Door
6. Tired Old Dog

www.thedevilandthealmightyblues.com

www.facebook.com/thedevilandthealmightyblues

 

Betyg: 8/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.