Tim Bowness – Stupid things that mean the world

tim bownsess - stupid..
Tim Bowness – Stupid things that mean the world

Tim Bowness, som vi känner från samarbetet med Steven Wilson i No-Man och som även är drivande i online skivaffären Burning Shed med Prog-inriktning, släpper här sin tredje solo-platta. Den förra plattan (”Abandoned Dancehall Dreams”) från förra året blev en riktig succé och nådde så högt som 18 plats på brittiska topplistan och redan nu är det alltså dags för en uppföljare. Man noterar genast att på denna platta finns många bidrag från både mixare (Bruce Soord från Pineapple Thief som satt sin  prägel på framförallt inledningslåten ”The Great Electric Teenage Dream”) och musiker, bl a Colin Edwin (Porcupine Tree), Peter Hammill, Phil Manzanera, Pat Mastelotto (King Crimson), Anna Phoebe och David Rhodes.

Tims musik rör sig i gränslandet singer/songwriter och Artrock men han gör det riktigt bra, tycker jag. En fascinerande röst med drag av David Bowie bidrar inte minst till detta. De flesta låtarna är synnerligen enkla till sin natur men de är omsorgsfullt utsmyckade med detaljer som ibland lyfter låtarna till att bli riktiga små delikatesser. Ett bra exempel är andra spåret ”Sing to me” som är oerhört vacker trots enkelheten (och kanske min favorit på plattan). Här är det framförallt piano-ackompanjemanget som sticker ut. Ett av de många fina tilläggen i arrangemangen är också stråkpartier av Andrew Keeling.

Det finns ett svagt tema på plattan (om jag inte hört fel) och det rör tankar på hur det var i ungdomen då allt var så enkelt men ändå märkligt koncentrerat på saker som egentligen inte har någon betydelse. Om detta vittnar titeln på plattan men även den inledande låten ”The Great Electric Teenage Dream” och titellåten (spår 4). På den sistnämnda anar man även en stark saknad av denna tid och det är nog många som kan känna igen sig här. Inte i att ”Det var bättre förr!” men i att det var enklare att leva förr när man inte hade så många andra saker att ta hänsyn till och vara beroende av som senare i det vuxna livet. Så nog är det lite av en nostalgi-tripp som vi bjuds här.

Här finns även några låtar som man nog bör beskriva som känslosamma ballader och en sådan är definitivt spår 5 ”Know that you were loved”. En varm och tröstande låt för någon som haft det svårt genom livet och som kanske inte känt sig så älskad som hon/han egentligen har varit. En mycket fin låt, tycker jag. Detsamma gäller avslutande ”At the end of the holidays” men här är storyn betydligt mera sorglig. Den beskriver en kvinna som så vitt jag uppfattat det hastigt lämnat hemmet och familjen (mannen) och i det närmaste blivit uteliggare. Kanske ligger det ännu värre saker bakom (kvinnomisshandel) men det kan man bara spekulera om. En väldigt sorglig sång, i alla fall. Vi har också en annan mycket vacker låt i ”All these escapes” som närmast kan beskrivas som en klassisk kärlekssång.

Så här långt har jag i stort sett beskrivit russinen i kakan men här finns också ett antal låtar som inte gör ett lika övertygande intryck. Men här finns alltså ändå tillräckligt för att det bör tilltala er som gillar melodisk och avspänd rock av typ Blackfield. Kanske fortsätter framgångarna för Tim på topplistorna även med den här releasen. Vi får väl hoppas det.

Tim Bowness – Stupid things that mean the world
InsideOut Music

01. The Great Electric Teenage Dream (04:00)
02. Sing To Me (05:50)
03. Where You’ve Always Been (04:12)
04. Stupid Things That Mean The World (03:08)
05. Know That You Were Loved (06:54)
06. Press Reset (04:07)
07. All These Escapes (03:13)
08. Everything You’re Not (03:40)
09. Everything But You (01:12)
10. Soft William (01:42)
11. At The End Of The Holiday (05:01)

www.hotdesign.co.uk/timbowness

www.facebook.com/timbowness

www.twitter.com/timbowness

www.no-man.co.uk/

 

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.