Seven Steps To The Green Door – Fetish

Seven Steps To The Green Door – Fetish
 Seven Steps To The Green Door – Fetish

Det känns alltid lika kul när det dyker upp en platta för recension som man genast faller för! Precis så var fallet när jag tog mig an bandet Seven Steps To The Green Doors nya platta Fetish. Detta Tyska band är dock inga nykomlingar på den progressiva scenen utan har genom nya alstret hunnit fram till fjärde plattan in i karriären. De tidigaste alstren: The puzzle -2006 och Step in 2 my world – 2008 får väl anses som plattor då man utforskade sin musikalitet och försökte hitta sin egen nisch. Plattorna rönte dock ett stort intresse inom de Tyska progressiva kretsarna. Ändå gjorde man ett ännu mycket större musikaliskt avtryck när förra utgåvan: The?book -2011 släpptes, och som vid releasen genererade lysande recensioner.

Bandet består sedan starten av ett gäng mycket meriterade musiker där framför allt: Marek Arnold (United Progressive Fraternity, Toxic Smile, Flaming Row, Cyril) keyboards, saxophones, och Ulf Reinhardt drums har ansvarat för låtskriveri, arrangemang, produktion etc. Man har i och med nya plattan kompletterats av Martin Schnella (Flaming Row) guitars, bass, vocals vilket har tillfört bandet ytterligare en dimension ny tyngd och komplexitet.

Det ska direkt sägas att Seven Steps To The Green Door – Fetishär en alldeles lysande platta som absolut gör sig bäst att avnjutas i avskildhet och på riktigt hög volym. Detta rekommenderas starkt för att man skall få ett litet hum om hur bandet faktiskt låter.Det är grymt svårt att försöka genrebestämma bandets musik då den innehåller extremt olika partier där ljuvligt vackra och avancerade vokala a capella-arrangemangà la Gentle Giant, Spock´s Beard, Haken är en stor del av bandets sound. En annan viktig del i bandets sound är de båda sångarna Lars Köhler och Anne Trautmann som delar på de vokala partierna på ett mycket coolt sätt. Till sin hjälp har de åtta andra manliga / kvinnliga sångare som starkt bidrar till de fantastiska sångpartier som plattan innehåller.

SSTTGD:s musik känns hela tiden mycket positiv, experimentell, lekfull och samtidigt utmanande med många skiftningar i stämningar och harmonier. Taktarter, tempobyten och tyngd växlar emellanåt vilket gör att musiken känns levande och hela tiden utvecklas positivt. De enda referenser jag kan ge är tidigare nämnda band och då framförallt Haken, men då kommer man bara en liten bit på väg för att förstå SSTTGD:s nydanande musik. Samtliga i bandet är självfallet fantastiskt skickliga musiker och lirar på ett väl avstämt sätt utan att någonsin spela över. Varje låt får instrumentalt och vokalt precis vad den behöver utan att det någonsin känns som uppvisning.

När jag härom året recenserade Marek Arnold och Martin Schnellas andra gemensamma band Flaming Row, gnällde jag över att de hela tiden tryckte in så extremt många olika musikaliska element så att helheten kändes alldeles för splittrad. Så hade kunnat vara fallet även med denna platta men jag tycker att man har klarat av det galant denna gång. Samma orsaker som förra gången gav ett alltför schizofrent intryck tillför här i stället ett extra intresse, mer ”grädde på moset” så att säga, då det på Fetish är så skickligt komponerat, arrangerat och framfört.

Det är närmast omöjligt att utnämna några favoritlåtar på plattan då jag tycker de skiftar för varje lyssning, men spåren: Possible delayed, Still searching och Inferior är utsökta musikaliska små mästerverk som kommer att spelas många, många gånger i framtiden. Vilket för övrigt även gäller hela plattan. Bandet har utvecklats mycket sedan förra plattan: The?book, som var betydligt lugnare och inte fullt så experimentell och lekfull i sin karaktär. SSTTGD verkar nu ha hittat sitt sound och musikaliska uttryck till fullo. Hoppas även på att få uppleva Seven Steps To The Green Door live inom en inte alltför lång framtid, för kan man framföra dessa intrikata stycken lika bra live som på skiva är succén given. Helt klart är att Fetish är en av 2015-års absolut bästa plattor så här långt och som klår det mesta och bästa inom genren!!

Seven Steps To The Green Door – Fetish
Progressive Promotion Records

1.   Possible delayed
2.   PORN!
3.   Still searching
4.   Inferior
5.   Imprisoned
6.   Bound in chains
7.   Last lullaby
8.   Set in motion
9.   Ordinary maniac

 

www.facebook.com/ssttgd

www.ssttgd.de

 

Betyg: 9 / 10

Staffan Vässmar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.