Shemekia Copeland – Outskirts of Love

Shemekia Copeland - Outskirts Of Love - 2015Shemekia Copeland – Outskirts of Love

Hon är hyllad i USA men okänd i Sverige. Kanske inte så konstigt när man tänker efter. Jag har i alla fall känt till Shemekia Copelands existens sedan ett par år tillbaka då jag ”sprang på” den eminenta samlingen Deluxe Edition (2011) på en välkänd streamingtjänst. Jag fullständigt golvades av hennes fantastiska röst som gav liv åt den varierande blues hennes medmusiker spelade. En omfångsrik röst som både var hjärtskärande ärlig (blues) och förföriskt vacker (soul) som medryckande svängig (gospel) och rejält rivig (rock). På nya albumet Outskirts of Love visar hon hur ledigt och lätt hon växlar mellan dessa uttryck samtidigt som hon införlivar de olika stilarna med varandra. I det inledande titelspåret drar hon och det fantastiska bandet igång direkt med gungande bluesrock och i efterföljande Crossbone Beach blir det istället skönt småfunkigt. I Cardboard Box får vi rejäl delta blues och i kaxiga Drivin’ Out of Nashville blir det lite country till bluesen istället. Dessa är de spår som etsar sig fast mest hos mig. Det är också de enda fyra som är nyskrivet material då resten är tolkningar på andras låtar. Inget konstigt i det i och för sig då bluesartister ofta tolkar varandras musik. Men i det här fallet så tycker jag vissa spår inte tillför speciellt mycket även om fröken Copeland briljerar med sin sång. Bäst bland tolkningarna är utan tvekan en soulkryddad Jesus Just Left Chicago (ZZ Top) som ingen mindre än mannen med skägget Billy Gibbons gästar på. Icke att förglömma är heller Albert Kings Wrapped Up in Love Again som skänkts en småfunkiga aura. Albumet Outskirts of Love är en uppvisning av en av bluesvärldens just nu bästa sångerskor men tyvärr håller inte alla låtar samma höga klass. En del spår blir lite för anonyma även om man lätt gungar med i soffan och fler egenkomponerade spår hade nog inte skadat. Men vad gör det när man får lyssna till Shemekia Copelands underbara stämma. En stämma som jag snart hoppas på att få uppleva även på våra breddgrader.

Shemekia Copeland – Outskirts of Love
Alligator Records/Border Music

1. Outskirts of Love
2. Crossbone Beach
3. Devil’s Hand
4. The Battle is Over (But the War Goes On)
5. Cardboard Box
6. Drivin’ Out of Nashville
7. I Feel a Sin Coming On
8. Isn’t that So
9. Jesus Just Left Chicago
10. Long as I Can See the Light
11. Wrapped Up in Love Again
12. Lord, Help the Poor and Needy

www.shemekiacopeland.com

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.