Archaea – Catalyst

Archaea - front
 Archaea – Catalyst

Ytterligare ett band ut på den Svenska metalscenen är Göteborgsbandet Archaea. Fick nys på bandet via artrock.se och nappade direkt efter en snabb provlyssning på nätet. Bandet startades 2007 av de båda bröderna Markus (Guitars) och Hannes Heidarsson (Keyboards), och har i vanlig ordning haft ordentlig rotation i leden innan man fann nuvarande sättning. Trots att man i bandet inte hade någon större erfarenhet av inspelning byggde man sig en egen studio och satte igång med arbetet med sin första platta: Catalyst, som släpptes tidigare i höstas.

Archaeas musik är ganska svår att genrebestämma även om man i promobladet i första hand hänvisar till melodic death metal-genren. Tycker dock att bandets musik innehåller betydligt mer än vad man oftast hittar inom nämnda stil. Man närmar sig i vissa partier både mer renodlad death-metal, men också i en del avsnitt även black-metal, med influenser från band som: Dimmu Borgir, Cradle of filth mfl.

Bandets musik är mycket tekniskt avancerad och går överlag i ett ganska så högt tempo, och innehåller massor av mangel och brutalt stök. Samtidigt finns det alltid en skön balans och finess, där dynamik och harmonier känns viktiga. Detta beror nog till stor del på det läckra keyboardspel som Hannes Heidarsson hela tiden levererar, och som för ovanlighetens skull ligger föredömligt långt fram i ljudbilden. I låtarna: Vacuum, Cryosphere och Pyrochrysalis ger hans pianoslingor låtarna en mycket speciell prägel som jag finner mycket njutbar. Som sagt är det brutal kraft och frenesi som är de största ledorden när det gäller Archaeas musik, men låtmaterialet är trots det klart varierat och mångfacetterat.

Rent musikaliskt handlar Archaea om fem helt överdjävliga musiker som vet att hantera sina instrument på ett grymt sätt, Sångaren Nils Bossius Klintenberg har en mycket kraftfull pipa som matchar det brutala tonspråket perfekt. Det förekommer ingen clean-sång över huvudtaget på debutplattan Catalyst, om man bortser från det à capella-klingande avslutande spåret Sol, som tillsammans med låten: Salt, som framförs med Svensk text, ger en klart udda framtoning. Med tanke på att bandets ringa erfarenheter när det gäller inspelning och produktion så har man fått till en mycket välljudande slutprodukt, som absolut inte behöver skämmas för sig. Som helhet är ArchaeaCatalyst en riktigt kul ny bekantskap från ett band som säkerligen kommer att låta höra talas om sig i framtiden.

Archaea – Catalyst
Egenproducerad

1.   Omnicide
2.   Silhouette
3.   Vacuum
4.   Cryosphere
5.   Pyrochrysalis
6.   Salt
7.   Quad damage
8.   His wanted position
9.   Helios ascend
10. Sol

www.facebook.com/archaeaswe

 

Betyg: 7 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.