Pagan´s Mind – Full circle (Live at centre stage)

Pagans,
Pagan´s Mind – Full circle (Live at centre stage) 

“Sent skola syndaren vakna” heter ju ordspråket, och min synd består i att jag helt hade missat Norska bandet Pagan´s Mind. Fick inte upp ögon/öron för bandet förrän i samband med släppet av senaste studioplattan: Heavenly ecstasy -2011, men oj vilket nedslag det blev när väl bomben briserade. Fick försöka ”sona” mitt brott genom att kolla upp bandets backkatalog, varefter intresset för bandet stärktes ytterligare efter att bandets plattor utforskats ordentligt. Pagan´s Mind har sedan dess seglat upp som ett av de absoluta favoritbanden inom den nordiska progressiva metallen, i hård konkurrens med: Evergrey, Circus Maximus, Cloudscape och Seventh Wonder.

Nya plattan/dvd:n Full circle spelades in då Pagan´s Mind gjorde sitt senaste gig på ProgPower USA hösten 2014. Detta var bandets tredje besök, och man hade inför detta tillfälle föresatt sig att bjuda publiken på en show med lite extra kryddning. Man hade bestämt sig för att lira plattan: Celestial entrance -2002 i sin helhet, samt ett andra mycket välmatat set med låtar från senare utgivna plattor. Var detta ett lyckat drag och blev det någon musikaliskt välsmakande anrättning man bjöd sin publik på, kan man ju då undra???

Hela första cd:n omfattar tidigare nämnda alster och låter ganska kul att få höra så här i sin helhet, med alla låtar och arrangemang exakt som på studioutgåvan. Valet att köra just denna platta finner jag dock ganska märkligt då det enligt min mening var genom nästkommande platta som man fann sitt ”rätta” sound och tonspråk. Visst är Celestial entrance en helt ok platta men den når inte upp till den höga standard som sattes genom de följande alstren: Enigmatic: calling, God´s equation och Heavenly ecstasy. Allt framförs ändå på ett extremt skickligt sätt och man kan inte annat än att imponeras över vilka fantastiska musiker som lirar i PM. I de ganska många och långa instrumentala partierna handlar det om musikalitet i världsklass. Jørn Viggo Lofstad är en fantastisk gitarrist med en makalös ton, frasering och teknik, och som tillsammans med Ronny Tegner på keyboards bjuder upp till en musikalisk dans som heter duga. En förutsättning för detta är naturligtvis att man har en rytmsektion som är tight och samspelt, vilket verkligen är fallet med Stian Kristoffersen (drums) och Steinar Krokmo (bass). Sångaren Nils K. Rue har en grym pipa med både kraft och intensitet, och som tillsammans med hans lite släpiga vibrato ger låtarna ett extra lyft.

Desto mer intressant är cd nummer två som bjuder på ett axplock från flertalet av bandets övriga alster. Här radas det upp den ena höjdaren efter den andra och återigen frapperas man av den extrema spelskicklighet som killarna besitter, och hur välkomponerade dessa låtar faktiskt är. Här finns grymma instrumentala spår, som det drygt 15 minuter långa titelspåret: Full circle, där Jørn Viggo Lofdals gitarrspel är helt outstanding. Här finns den meckiga och tekniskt fulländade: Enigmatic mission, där bandet nästan slår knut på sig själva. Här liras ett gäng låtar från senaste plattan, där favvolåten: Live your life like a dream bara den är värd inköpspengen. Lite extra kul blir det i låtarna: Walk away in silence och Eyes of fire där Michael Eriksen (Circus Maximus) gästar med fina sånginsatser. Tyvärr omfattar denna recension endast det ljudmässiga materialet, men det ska ändå sägas att det låter grymt bra från första till sista ton. Ändå känns det lite som att bli lurad på den berömda konfekten då valet att spela förut nämnda platta i sin helhet gjort första cd:n inte fullt så intressant. Detta drar tyvärr ner slutbetyget en del, men helheten är trots detta klart godkänd.

Pagan´s Mind – Full circle (Live at centre stage)
Steamhammer / SPV

CD 1:
1.   Approaching
2.   Through osiris´ eyes
3.   Entrance stargate
4.   …Of epic questions
5.   Dimensions of fire
6.   Dreamscape lucidity
7.   The seven sacred promises
8.   Back to the magic of childhood (I: conception)
9.   Back to the magic of childhood (II: exploring life)
10. In brilliant white light
11. Aegean shores
12. The prophecy of pleiades

CD 2:
1.   New world order
2.   Intermission
3.   Enigmatic mission
4.   Live your life like a dream
5.   Hallo spaceboy
6.   Full circle
7.   Walk away in silence
8.   Eyes of fire
9.   God´s equation
10. United Alliance

www.pagansmind.com

www.facebook.com/pagansmind

www.youtube.com/user/PagansMindOfficial

 

Betyg 7 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.