Saxon – Battering Ram

saxon-batteringram
Saxon – Battering Ram

Saxon är heavy metal-bandet från urtiden som aldrig ger upp. Nu har Biff & Co snickrat ihop sin 21:a studioplatta med Andy Sneap bakom spakarna. Denna skiva kräver lite av sin lyssnare. Här finns inga omedelbara hits men ett gäng ganska bra låtar om man sållar lite.  Plattan som helhet är ganska hård och metallisk samt relativt omelodiös här och där. Som sagt gäller det att inte ge upp utan sålla ut de små guldkornen. Vilket jag naturligtvis gjort åt er nedan.

Andy Sneap spelar även gitarr i bandet Hell vars sångare är utbildad skådespelare. Han har lånat ut sin röst i narrativ form på två låtar. Jag har valt ut sex låtar som gör Saxon rättvisa på skivan och lagt dem i en lite bättre ordning, enligt mig förstås, som är enligt följande: Devil´s footprint Låten börjar lite som KLF:s gamla What time is love med Glenn Hughes om någon kommer ihåg. Hells sångare pratar i början tills ett vasst gitarriff kommer in och startar låten. Själva handlingen ska tydligen vara en gammal engelsk folkskröna från tiden då kyrkan fortfarande kunde skrämma upp sin outbildade församling. Top of the world Börjar med ett riff som påminner lite om Princess of the night fast snabbare. Går sedan över till ett lugnare och mer melodiöst tempo. En av plattans mer starka låtar om ni frågar mig. Eye of the storm Börjar med lite åskoväder innan ett gungigt riff tar fart. Biff spottar och fräser fram texten. En ganska hård låt. Battering ram Titelspåret är även den en hård sak. Spelas redan live har jag sett. Queen of hearts En mer episk sak som med sitt staccato-riff inte är så tokigt alls. den dramatiska refrängen förstärker låten ytterligare. Kingdom of the cross Avslutar här med skivans stora utropstecken. Bakgrundsmusiken är lugn och ödesmättad och även här kommer Hells sångare in och berättar en historia. Biff själv sjunger väldigt Bowie-likt i refrängen. kanske blev Biff inspirerad av The Scintilla Project som han medverkade i härom året. Denna tillsammans Top of the world är mina favoriter på skivan.

Sammanfattningsvis en godkänd Saxon-skiva. Inte mer och inte mindre.

Saxon – Battering Ram
UDR Music

1. Battering Ram
2. The Devil’s Footprint
3. Queen of Hearts
4. Destroyer
5. Hard and Fast
6. Eye of the Storm
7. Stand Your Ground
8. Top of the World
9. To the End
10. Kingdom of the Cross

www.saxon747.com

Betyg: 6 / 10

Peter Dahlberg

2 svar på ”Saxon – Battering Ram”

  1. Tack för en bra recension! 🙂
    Det skulle vara intressant att läsa hur skivan är i jämförelse med resten av Saxons katalog. T.ex. tycker recensenten att den är bättre, sämre eller lika bra som Sacrifice?

  2. tack själv! ibland jämför jag – ibland inte. typiskt att jag missade det denna gång. ska lägga in det som regel istället! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.