A World of Silence – Still

A World Of Silence - cover
A World of Silence – Still 

Ibland får man korn på artister som direkt får en att gå igång, och precis så var fallet med italienska bandet: A world of silence. Hade aldrig hört talas om bandet tidigare men när förfrågan kom om att recensera deras nya platta så slog jag till direkt. Kände sedan vid första genomlyssningen att man hade ett mycket intressant tonspråk och ett sound som klart tilltalade mig.

A world of silence består av fyra mycket skickliga musiker som genom plattan Still har kommit fram till sin fullängdsdebut. Man släppte 2013 en självbetitlad ep där samtliga fyra låtar även finns med på nya alstret. I promobladet skrivs det att bandets musik bör tilltala fans av band som: Porcupine Tree, Tool, A Perfect Circle mfl vilket säkert stämmer. Italienarna har dock ett något annorlunda sound, vilket inte minst märks då man har en kvinnlig vokalist. Fast det är ju ändå så att nämnda band står för en intressant och högkvalitativ musik, och där är A world of silence klart med i matchen.

Låtmaterialet på Still är mycket varierat och spänner från det lugna och finstämda med sköna lite jazziga partier som i låten: Pollen, och går därefter vidare till betydligt tyngre och brutalare avsnitt vilket ger en klart läcker musikalisk motpol. Sångerskan Benedetta Capecchi har en mycket vacker och välmodulerad röst som gör sig väldigt bra i de lugnare partierna, samtidigt som hon har ett bett och kraft i stämman som påminner mycket om Skin (Skunk Anansie). I låtar som: Something permanent och High score har bandet dessutom ett driv och ett sound där de påminner en hel del om grymma bandet Coheed & Cambria, där Benedetta faktiskt låter en hel del som Claudio Sanchez i nämnda band.

De övriga i bandet lirar mycket snyggt och bygger ofta upp en go tyngd och ett jäkligt skönt groove i musiken, men ibland saknar jag en kraftfullt manlig stämma. Visst är Capecchi en fantastisk sångerska men tänk vad coolt det hade varit med en manlig vokalist typ: Björn ”Speed” Strid (Soilwork) i de mer aggressiva avsnitten för att bryta av ytterligare. Det hade höjt helhetsintrycket ännu en nivå, även om det faktiskt redan är grymt bra som det är.

A World of Silence – Still
Shunu Records

1.   First human attack
2.   Pollen
3.   Still
4.   NonSense
5.   Something permanent
6.   High score
7.   Mare mendacis
8.   Achille

www.facebook.com/AWorldofsilencemusic/

 

Betyg 7 / 10

Staffan Vässmar

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.