Toxic Smile – Farewell

Toxic Smile - Farewell
Toxic Smile – Farewell 

Tyska bandet Toxic Smile har hållit på i närmare tjugo år och har med dagens recensionsobjekt: Farewell inräknat klämt ur sig fem fullängdsplattor: Madness and dispair – 2000, Retro tox forte – 2004, I´m your saviour – 2011 och Seven -2013. Bandet har ända sedan starten varit centrerat runt multimusikern Marek Arnold (keyboards, saxophones) som för övrigt även ingår i progressivebanden: United Progressive Fraternity, Flaming Row, Cyril och Seven Steps T0 The Green Door.

På nya given Farewell har Arnold och medmusikanter lagt ribban rejält högt och levererar en enda låt på dryga 42 minuter. Precis som i fallet med flera av tidigare nämnda band så lirar Toxic Smile en intrikat och omväxlande progressive. Man lägger stundtals störst fokus på lite tyngre tongångar med en massa tempobyten och skumma taktarter. Man bjuder också på betydligt lugnare, vackra och mer återhållsamma avsnitt i sin musik vilket då skapar en bra variation till helheten. Musiken på plattan känns överlag ganska så genomtänkt med ett tema som återkommer, i olika tempo, intensitet och tyngd.

Tyvärr kände jag redan i inledningen av plattan att man nästan försökte slå knut på sig själva genom att byta taktart gång på gång på gång, vilket gav ett alldeles för hafsigt och ostrukturerat intryck. Det kändes också som om vissa partier inte riktigt hängde ihop utan hade klippts ihop i efterhand. Musiken innehåller många långa och tekniskt avancerade instrumentala partier, som förvisso är skickligt framförda, men där det känns som att man står och stampar på samma ställe utan att komma vidare. Det blir då alldeles för mycket uppvisning och teknisk extravaganza för att gå hem hos undertecknad. Däremot är de lugnare och mer eftertänksamma avsnitten betydligt mer njutbara då de bjuder på en helt annan musikalisk palett när det gäller musikaliska teman, intensitet, harmonier och känsla.

Inget snack om att Toxic Smile är grymt skickliga musiker, men det känns som om de skulle behöva fokusera på en sak i taget och inte försöka klämma in allt på en och samma gång i sin musik. Plattan hade definitivt vunnit på att delas upp i separata låtar!

Toxic Smile – Farewell
Progressive Promotion Records

1: Farewell

 

www.facebook.com/ToxicSmileBand/

www.toxic-smile.de

 

Betyg 6 / 10

Staffan Vässmar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.