Vanden Plas – Chronicles of the immortals – Netherworld II

Vanden Plas - Chronicles of the immortals – Netherworld II
Vanden Plas – Chronicles of the immortals – Netherworld II

Tyska Metal-proggarna Vanden Plas med nu över 20 år i branschen släpper nu sin andra platta ”Netherworld II” i serien ”Chronicles of the Immortals”. Man kan säga att det här är något av en hårdrock-opera eller saga som gjorts i samarbete med den tyske författaren Wolfgang Hohlbein. Historien med en viss Andrej Delãnymay i huvudrollen är lång och därmed utspridd över flera plattor. För den som gillar fantasy med storvulen dramatik, vampyrer och andra hemskheter kanske det här är ett extra plus. Själv är jag nog lite trött på kopplingen mellan hemskheter och Metal. Det blir nästan lite patetiskt över det hela emellanåt med textrader som exempelvis ”I will drink your blood for dinner, you’re an absolute beginner!”. Men om man struntar i det och bara ser till musiken blir man desto nöjdare. Det här är mycket välspelad och välarrangerad Prog Metal och med den oerhört skicklige sångaren Andy Kuntz vid micken låter det riktigt njutbart emellanåt. Andy påminner inte så lite om Dream Theater’s sångare James LaBrie och överhuvudtaget finns det mycket likheter med just Dream Theater i Vanden Plas musik. Det beror säkert mycket på det stora inslaget av keyboards och piano i musiken (skicklige Günter Werno är motsvarigheten till Jordan Rudess i Dream Theater). Man hör även en del likheter med Saga, Rush eller varför inte Europe i musiken.

Det finns några spår som sticker ut lite mer än de andra på plattan. Det gäller främst de första två spåren ”In my Universe” och ”Godmaker’s Temptation”. Båda har lite hitstämpel över sig och jag måste säga att särskilt den sistnämnda förtjänar lite större uppmärksamhet än vad den säkert får inom den smala Prog Metal genren. Det är inte så lite Saga över just denna låt. Refrängen här är oemotståndlig och det här är en låt som är perfekt i gymmet eller under armhävningarna under Friskis-passen!

Sen är jag också svag för den lite längre låten ”Blood of Eden” (bekant titel, använd av Flower Kings på Desolation Rose-plattan). Den börjar som en lugn ballad men utvecklar sig efterhand till en mer komplicerad låt med flera ansikten. Mitt i låten får man höra stråkar som påminner om den rysliga Hitchcock-filmen Psycho (den hemska badkars- och duschdraperiscenen) och sen blir det mer dramatiska och hårdare toner. Efterhand blir det sång på både tyska och italienska och speciellt det sistnämnda partiet gillar jag skarpt med väldigt fin sång och komp.

Den här plattan var en klart trevlig bekantskap även om den inte befinner sig inom den av mig mest omhuldade delen av Proggen. Därför blir betyget bra men inte något toppbetyg. Men jag är säkert på att bandets genuina fans har anledning till stort jubel.

Vanden Plas – Chronicles of the immortals – Netherworld II
Frontiers Music srl

1.       In My Universe
2.       Godmaker’s Temptation
3.       Stone Rose Edge
4.       Blood of Eden
5.       Monster
6.       Diabolica Comedia
7.       Where Have the Children Gone
8.       The Last Fight
9.       Circle of the Devil

http://www.vandenplas.de/

 

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

3 svar på ”Vanden Plas – Chronicles of the immortals – Netherworld II”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.