IAMTHEMORNING – Lighthouse

IAMTHEMORNING - Lighthouse
IAMTHEMORNING – Lighthouse

 

Den ryska progressiva duon IAMTHEMORNING från S:t Petersburg, bestående av sångerskan Marjana Semkina och pianisten Gleb Kolyadin, släpper nu sitt andra album på Kscope sen debuten 2014. Förutom de båda bidrar ett antal prominenta gästartister med diverse komp som t ex Gavin Harrison (Porcupine Tree, King Crimson) på trummor, Colin Edwin (Porcupine Tree) på bas. Dessutom medverkar ingen mindre Mariusz Duda (Lunatic Soul, Riverside) i några strofer på titelspåret. Albumet berättar en historia om en kvinna som sjunker djupare och djupare i psykisk sjukdom. Musikaliskt serveras vi denna historia som en blandning av klassisk musik, Canterbury scene, folkmusik, jazz och en del elektroniskt. Fast dominerande är ju förstås Marjanas sång till Glebs superba ackompanjemang på piano.

De två musikerna är ju helt klart synnerligen duktiga och ambitiösa med sin musik. Men på något sätt är det lite svårt att riktigt tända till på verket som helhet. Det finns gott om fina partier men även partier och låtar som lämnar mig ganska neutral. Därmed är jag lite kluven i min bedömning.

För att börja med det positiva så finns här åtminstone tre toppenlåtar: 1. Titellåten ”Lighthouse. 2. Den instrumentella läckerbiten ”Harmony” 3. Den underbart vackra ”Sleeping pills”.

Den förstnämnda är en lång låt i två delar som inleds med ett mycket ömsint och känslofyllt samspel mellan de två musikerna. Spröd känslig sång av Marjana och stundtals virtuost spel på piano av Gleb.  I mitten av låten bryter dock ett dominerande tema fram framfört av Marjana tillsammans med Mariusz Duda. Det är mycket vackert och påminner (naturligtvis) om teman vi tidigare hört framfört av Mariusz. Det är inte många textrader där Mariusz medverkar men i ett par av dem hajar man faktiskt till. Vad är den han sjunger? And all of a sudden there is nowhere to go, no-one to follow and you’re on your own”.  

Man kan ju naturligtvis inte låta bli att undra över ödets nycker. Detta spelades alltså in före Mariusz Riverside-kollega Piotr Grudzinskis tragiska död. Textraden gäller dock i högsta grad Mariusz själv och inte minst framtiden för hans band Riverside. Märkligt hur det kan bli ibland.

Den andra av mina favoriter här är helt instrumentell. Här får Gleb verkligen briljera med sin suveräna talang på pianot och det svänger emellanåt ordentligt när Gavin och Colin ansluter i slutpartiet. Riktigt örongodis emellanåt.

”Sleeping pills” är slutligen en alldeles underbart vacker låt där harmonierna i sången och ackompanjemanget framträder alldeles speciellt. Väldigt fina toner även från flöjt (vem spelar? Mellotron?) och körarrangemang.

Bland övriga låtar finns många fina partier men även delar som jag inte riktigt tänder på. Särskilt gäller det de låtar som flörtar lite med musikal-genren. Känns lite för udda för mig i dessa sammanhang. Sen kan jag emellanåt inte låta bli att tycka att Marjanas röst är lite tunn emellanåt.

Slutomdömet blir som sagt lite kluvet. Fantastiska musikaliska insatser blandas här med mer mediokra. Jag har svårt att se verket som något som slår an hos den bredare basen av fans av progressiv rock. För det är detta alldeles för smalt. Men jag är också rätt säker på att hos några av oss faller detta i mycket god jord.

IAMTHEMORNING – Lighthouse
InsideOut Music

1. I Came Before the Water (pt. I)
2. Too Many Years
3. Clear Clearer
4. Sleeping Pills
5. Libretto Horror
6. Lighthouse (feat. Mariusz Duda)
7. Harmony
8. Matches
9. Belighted
10. Chalk And Coal
11. I Came Before the Water (pt. II)
12. Post Scriptum

https://iamthemorningband.bandcamp.com/

http://www.iamthemorning.com/

 

Betyg: 6/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.