Eyesberg – Masquerade

eyesberg-masquerade

Den här skivan fick jag upp ögonen för av en så urbota löjlig anledning som att gruppnamnet rimmar på mitt efternamn! Men det var tur, för Eyesberg visade sig vara en riktigt njutbar stunds lyssning på riktigt klassisk progrock. Ska man leta referenspunkter, så ligger väl 70-talets Genesis hyfsat nära. Hör bara det emellanåt återkommande flöjtspelet mot akustiskt gitarrbotten. Men än närmare finner vi 80-talets Marillion och i allra högsta grad IQ. Kanske kan vi även dra paralleller till Agents of Mercy, då bandets sångare Malcolm Shuttleworth har en stämma snarlik Nad Sylvans. Vilken i sin tur ofta liknar Peter Gabriel eller Phil Collins, så där är cirkeln sluten. En liten avstickare till typisk Lars Hollmerskt elpiano hör vi förresten i ”Steal Your Thunder”.

Det vi talar om är alltså en väldigt varm och stämningsfull neoprog, där goda melodier sitter i högsätet, och där Georg Alfters gitarrsolon ofta är av det riktigt attraktiva slaget. Vi bör inte glömma texterna. Särskilt gillar jag ”Faceless” med sin nostalgiska tillbakablick på hur vi en gång faktiskt umgicks som människor snarare än via sociala media. Eller ”Here and now”, som med rader av finurliga formuleringar avhandlar den moderna människans utsatthet. Allt detta till dramatisk, närmast majestätisk rockmusik. Å andra sidan klarar sig Eyesberg bra även helt utan text: Supertjusiga, instrumentala ”Storm Flood” ringlar som just en smäcker flod bland alla upptänkliga stockar och stenar, och blir på kuppen en av albumets tveklösa höjdpunkter. Det härliga svänget beror för övrigt till viss del på att gamle Spock’s Beard-trummisen Jimmy Keegan gästar denna tyskbrittiska trio, albumet igenom.

Eyesberg – Masquerade
Progressive Promotion

1. Joke On You 5:17
2. Come And Take A Look At My Life 6:32
3. Faceless 5:12
4. Here And Now 4:38
5. Storm Flood 6:05
6. Steal Your Thunder 5:21
7. Wait And See 18:01 (I. Overture II. The Beginning Of The End III. Talking To Father Time IV. I Told You So V. The Last Demise)

www.facebook.com/EYESBERG.PROG/

Betyg: 7/10

Daniel Reichberg

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.