Inför Musikens Hus – sju frågor till Rikard Sjöblom (Gungfly).

Inför Musikens Hus Goes Progressive 2018 sju frågor till Rikard Sjöblom (Gungfly).

Vad kan publiken vänta sig av spelningen i Göteborg?

Det blir mycket från senaste skivan ”On Her Journey to the Sun” men även en del låtar från ”The Unbendable Sleep” och övriga releaser. Så ser det ut nu, vi får se om det ändras nåt mer innan den 7:e!

Hur kommer det sig att boxen ”Rumbling Box” med fem Gungfly-skivor ges ut just nu?

Det passar rätt bra just nu för ett flertal av titlarna är i stort sett slutsålda och de enda kopior som finns är utspridda hos handlare runtom i världen. Jag har några ex kvar av några av skivorna också, men det är inte många. I och med att jag signade med InsideOut så kändes det rätt att ha alla album samlade hos dem också.

Hur skulle du själv beskriva Gungflys musik?

Svårt. Det beror ju på vilken inkarnation av Gungfly man snackar om, för det har ju funnits ett gäng. Men om vi utgår från den nuvarande (kan ju vara bra!) så tycker jag fortfarande det är lika svårt att beskriva min egen musik, va fasen Daniel – sånt här är ju du duktig på, inte jag! Det är musik, varken mer eller mindre. Gungfly står alltid med ena foten i källaren på det mytomspunna Big Pink i Woodstock (där The Band skrev sin första platta) och den andra foten är ute och trampar i 13/8-delstakt medan en hand hamrar ett distat Clavinet-arpeggio och den andra spelar tango på dragspel. Låter krångligare än vad det är, för folk brukar tycka att det sitter ihop rätt bra live ändå. Mycket av detta beror nog på bröderna Petter och Rasmus Diamant på trummor respektive bas som jag har spelat med hela mitt vuxna liv mer eller mindre. David Zackrisson är ju bekant för er som lyssnar på Beardfish, en makalös gitarrist som jag har förmånen att få spela med. Martin Borgh och Sverker Magnusson är två helt grymma keyboardister också.

Bör man ha läst Sture Dahlström för att kunna tillgodogöra sig albumet ”Cyklonmannen”? 

Det tror jag inte, men jag hoppas att man kanske blir sugen på att göra det! Det var boken som inspirerade mig att göra plattan (så klart!) så alla titlar är ju hämtade från avsnitt i den smått surrealistiska berättelsen om Caotico Himmelstrutzs uppfinningar och hans resa till USA för att söka patent på pestharnesket – ett heltäckande skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Alla människor bör läsa boken. Sture for president!

 
Gungfly-skivorna började ges ut parallellt med Beardfish. Hur kom det sig? Räckte inte Beardfish?

Det har alltid varit så att jag älskar att göra grejer själv oavsett hur mycket annat jag håller på med. Jag försökte dela lite på det och sparade i regel de proggigaste låtarna till Beardfish förr i tiden. Nu hamnar ju även allt sånt med Gungfly. Jag är i full färd med att spela in vad som ska bli nästa platta.

Skivan ”The Unbendable Sleep” kom först ut under ditt eget namn, men återfinns nu under Gungfly, även den. Varför denna förändring?

Den skulle ha varit en Gungflyskiva, så enkelt är det. Jag trodde i ett svagt ögonblick att det var bättre att köra med mitt namn. Sen är det även så att jag tycker det känns rimligt att samla ihop alla ”sologrejer” under ett namn och jag önskar att jag hade haft insikten att hålla det så redan från början. Men det funkar ju det här med.

Vad händer mer i Rikard Sjöbloms musikliv? Big Big Train? Samla? Helt andra grejor?

Håller på för fullt med ny Gungflyskiva. Ska spela med både Gungfly och BBT på Loreleyfestivalen i Tyskland. Annars är det massa olika spelningar med diverse projekt: Ulf Nilsson, Linda Varg, lite barnmusik, kanske lite Hasse Bruniusson också, vi får se!

Daniel Reichberg

 Fotnot: Förutom Gungfly spelar även Moonmadness, Lotus och Twin Pyramid Complex på Musikens Hus Goes Progressive, 7 april. Här är biljettlänken: https://www.ticketmaster.se/event/491681?camefrom=AFF_pustervik

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.