The Tangent + Karmakanic = TANGEKANIC / Intervju med basisten JONAS REINGOLD inför Musikens Hus Goes Progressive part 2.

The Tangent + Karmakanic = TANGEKANIC

Intervju med basisten JONAS REINGOLD inför Musikens Hus Goes Progressive part 2.

Hur har det varit att turnera världen runt med Steve Hackett?

–      Fantastiskt rolig upplevelse. Bra musik, bra boss, väloljat maskineri och mycket trevliga medmusikanter samt crew. Man är ju inte bortskämd med backlinetekniker, på den här turnén bar jag inte ens mina egna plektrum. Det är fantastiskt som musiker att bara koncentrera sig på spelandet.

Några extra minnesvärda gig?

–      Vi hade några riktiga höjdare. Utsålt The Orpheum i Los Angeles var kanon, likaså Mexico City, 2000 människor som sjunger med så starkt i ”The Musical Box” att jag inte hör min monitor.

Hur är Steve som chef?

–      Fantastisk, litar på sitt band och crew och övervakar inte den kreativa processen så hårt. Det leder till en känsla av frihet, missförstå mig inte, jag går inte all-in i min kreativitet och hittar på egna grejor stup i kvarten, utan håller mig ganska strikt till Mike Rutherfords originalstämma. Men man får en känsla av att Steve diggar om man gör sin egen grej då och då.

Hur pass troget håller du dig till Mike Rutherfords spel? Kan du lägga in egna grejor?

–      Ibland spelar jag 100 procent som Rutherfords originalversion, till exempel på mittpartiet i ”Firth of Fifth” eller början på ”Dancing with the moonlit knight”. Gitarrdelen håller jag kanske ännu mer strikt som originalet, på vissa ställen har vi fått göra lite kompromisser, då det ligger ibland tre akustiska gitarrer på originalet.

Kommer du att fortsätta i Steves band?

–      Jag är tillgänglig så länge de vill ha mig med.

 

Berätta om The Sea Within! Alltså det nya projektet som frontas av Roine Stolt och Daniel Gildenlöw. Vad är det för stil? Klassisk progrock?

–      Inte klassisk progrock i stil med Yes eller Genesis. Såklart har vi referenser i vår musik från den tiden, men vi försöker också ha en fot i 2018. Jag hoppas att folk kommer att tycka att vi har karvat ut vår egen lilla fåra inom prog/art/spacerock.

Några långa epics?

–      Vi har en låt som heter ”Broken chord” som klockar in någonstans runt 14 minuter.

Hur är det att bilda rytmsektion med den respekterade trumslagaren Marco Minnemann? 

–      Kul, Marco är en väldigt kreativ musikant som tycker om att inte alltid gå den traditionella vägen när det gäller val av trumkomp, fills och approach till låtarna. Han är också en väldigt bred musiker och spelar både gitarr och keyboards bra.

Vem/vilka har skrivit låtarna?

–      Vi har alla mer eller mindre bidragit med låtar. Det är kul, det kanske blir lite spretigt stilmässigt, men vem säger att allt måste låta lika och ha samma röda tråd.

Sjunger både Daniel och Roine?

–      Jepp, och Casey McPherson, Jon Anderson, även Tom Brislin, [keyboards] och Marco är med och sjunger här och där.

 

Och så TangeKanic, alltså sammanslagningen mellan ditt band Karmakanic och keyboardisten Andy Tillisons The Tangent. Hur uppstod denna idé?

–      Jag och Roine gjorde en Agents of Mercy/Karmakanic-turné för ett tag sedan som vi kallade Power of Two. Det funkade väldigt bra, med en uppsättning musiker som spelar två olika repertoarer. Vår säljslogan var två band till priset av 1,5. När jag blev tillfrågad att spela några festivaler i USA förra året frågade jag Andy Tillison om han var intresserad av ett samarbete. Det blir en skön kontrast eftersom Karmakanic och Tangent låter väldigt olika, men man kan höra de olika bandens själ även om vi har samma musiker som spelar båda.

TangeKanic kommer till Musikens Hus Goes Progressive part II 26 maj 2018. Vilka musiker ingår i besättningen?

–      Jag och Andy och sedan har vi Göran Edman på sång, Steven Roberts trummor. Sven Cirnski gitarr, Lalle Larsson keyboards.

Spelar ni både Karmakanics och The Tangents låtar?

–      Yes, vi splittar upp setet 50/50

Du och Andy har ju samarbetat på många skivor nu. Hur skulle du beskriva honom som människa och som musikskapare?

–      Andy är väldigt dedikerad i det han gör. Texten och budskapet är väldigt viktigt för honom. Han är en idealist som gör detta för endast en anledning. Musiken, det är väldigt inspirerande att känna det när vi är ute och lirar. Ingen bussresa är för lång, inget gage är för lågt. Det viktigaste är att spela.

Hur tror du han skulle beskriva dig?

–      Jag tror att han ser mig som en skolad snobb som bara tänker på att det ska vara tight och att det ska betala sig bra, ha ha ha! Vet inte, du får fråga honom själv.

Några slutord om konserten? Vad kan publiken förvänta sig?

–      Jag hoppas att publiken ska få en doft av vår ärlighet och att de ser oss som manérfria och att vi sätter musiken i första rummet. Spelar vi dessutom bra med bra ljud så är det en bonus.

Vad i övrigt kan man vänta sig från dig, Jonas?

–      Just nu är jag bokad ganska mycket med Hackett, men vi håller på att titta på gigmöjligheter med The Sea Within, förhoppningsvis åker vi ut 2019 med det, tills dess finns en ny skiva för fansen att gotta sig i.

Daniel Reichberg

 

Biljetter: https://www.ticketmaster.se/event/499195?camefrom=AFF_pustervik

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.