Overhead – Haydenspark

Finska Overhead är tillbaka med sitt femte album sen starten 1999 med titeln ”Haydenspark”. Bandet är välkänt i svenska Prog-kretsar, bland annat efter flera framträdanden i Slottsskogsfestivalen.

Det nya albumet innehåller nio låtar som överlag nog får kategoriseras snarare som högkaratig rock än som typisk Prog. Men låtarna är bra och texterna tar upp ett antal aktuella ämnen i världen både vad gäller frågor som energi, klimat och politik. Men det finns lite guldkorn för Prog-nörden och då tänker jag speciellt på den långa titellåten ”Haydenspark”. I början på låten får vi höra ett riktigt fint tema på keyboards innan själva sångpartiet tar vid. Sången ackompanjeras av riktigt sköna orgeltoner och mellotronstråkar. På slutet får vi även ett litet instrumentellt sidospår där Alex Keskitalos fina flöjtspel ger härliga vibbar av Jethro Tull.

En annan favorit på plattan är den lugna ”Across The Nation” som kombinerar akustiska och elektriska gitarrsound med stämningsfull sång. Lite hit-varning på den låten, faktiskt. Det här är en helt OK release men för den kräsne Prog-nörden (som mig själv) så fattas det ändå något som kan leda till en längre vistelse på skivtallriken. Fast omslaget på skivan var fascinerande. Om jag förstått det rätt är det Alex Keskitalo själv som skapat detta konstverk. Imponerande.

Overhead – Haydenspark
Egenproducerad

1. Animation for the Poor Man
2. Last Generation
3. Count Your Blessings
4. Haydenspark
5. King of the World
6. Across the Nation
7. Death by Tribulation
8. The Fall
9. Gone Too Far

http://www.overhead-band.com/

www.facebook.com/overheadband

Betyg: 6.5/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.