Rikard Sjöblom’s Gungfly – Friendship

Rikard Sjöblom är ju välkänd i prog-kretsar genom sina tidigare och pågående engagemang i band som Beardfish och Big Big Train samt även genom mycket uppskattade inhopp på sistone i konserter med musik från Samla Mammas Manna under sommaren och hösten. Han har dock hela tiden haft ett sidoprojekt rullande under namnet Gungfly där han spelat med en del andra musiker. Där har han hunnit med tre riktigt trivsamma plattor sen debuten 2009. Nu är det alltså dags för den fjärde releasen och den går under namnet ”Friendship”. Rikard berättar att temat är kopplat till tankar på alla de barndomsvänner som man haft i ungdomsåren och vilka man nu har förlorat kontakten med. Allt startade med att han hittade ett gammalt foto hemma i föräldrahemmet (se omslaget ovan) där Rikard själv syns stående på en toppen av en trädkoja högt uppe bland träden i en glänta. Det här var en populär tillflykt för Rikard och hans barndomsvänner. Han berättar att det speciellt är ett spår på plattan (”A Treehouse in a Glade”) som kretsar kring denna koja som bland annat försvarades likt ett fort i de regelrätta gängkrig som förekom (jag kom genast att tänka på Genesis ”The Battle of Epping Forest!).

Musiken på plattan är mycket varierad med bas i orgel/keyboard-baserad progressive rock men här finns gott om jazz-influenser och även lite lugnare närmast Country-influerade sånger (”They Fade”, ja, kunde Avici så kan väl även Rikard!). Vi får också höra del två i en svit under namnet ”If you fall” som påbörjades på förra plattan ”On Her Journey To The Sun”.

Min absoluta favorit på plattan är nyss nämnda och helt instrumentella (så när som på några inledningsord) ”A Treehouse in a Glade”. Vi hör ett tema som närmast har lite Flamenco-liknande rytm och som varieras på olika satt med både gitarr och orgel. Det är härlig fart och fläkt och jag måste säga att orgel- och keyboardspelet på denna låt är makalöst bra. Lite Gentle Giant-vibbar där på mitten också. Även Rikards spel på gitarr är lysande. Det här är musik som man blir på väldigt gott humör av. En riktig höjdarlåt från Rikard som jag hoppas skall nå ut och kunna bli en favorit exempelvis på olika webradio-sajter.

Den långa och varierade låten ”Friendship” innehåller annars det vackraste temat som introduceras på piano mycket vackert efter drygt tre minuter och som återkommer flera gånger längre in i låten. Även i övrigt är här mycket instrumentell grannlåt och även sångtexter som behandlar albumets tema om vänskap.

Avslutande låten ”Crown of Leaves” är en lugn jazzig låt med ståbaskomp. En skön avslutning på en riktigt bra platta från en av Sveriges stora artister inom progrocken.

Rikard Sjöblom’s Gungfly – Friendship
InsideOut Music

1. Ghost of Vanity (05:59)
2. Friendship (13:36)
3. They Fade (04:51)
4. A Treehouse in a Glade (06:47)
5. Stone Cold (06:08)
6. If You Fall, Pt.2 (12:45)
7. Crown of Leaves (06:50)

www.rikardsjoblom.com

www.facebook.com/rikardsjblom

https://www.facebook.com/gungflyofficial/

Betyg: 8/10

Karl-Göran Karlsson 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.