Vandenberg’s MoonKings – Rugged and Unplugged

Sedan starten 2013 så har gitarristen Adrian Vandenberg och hans MoonKings släppt två härliga album fyllda med klassisk melodisk hårdrock och inte sällan har det, av förklarliga anledningar, doftat Whitesnake om musiken. Vandenbergs tid med den vita ormen gav oss bland annat den utsökta, tillika akustiska, liveskivan Starkers in Tokyo där David Coverdale briljerar ihop med gitarristen. Det är inledningsvis svårt att inte jämföra MoonKings nya och akustiska Rugged and Unplugged med just Starkers in Tokyo och även om Jan Hoving är en utmärkt sångare så har han inte Coverdales mustiga stämma. Det skall jag dock inte hålla emot honom för även om jag tycker att han kunde hålla igen en del i dessa avskalade versioner så sjunger han ändå ypperligt bra.

Redan i inledande What Doesn’t Kill You så tar han i som om det vore den elektrifierade versionen från bandets andra album han sjunger på men det funkar trots allt. Sedan tar de sig an Whitesnakes Sailing Ships på ett riktigt snyggt sätt men denna version skiljer sig föga från den som avslutar MoonKings debutalbum. Samma sak kan man säga om Out of Reach som inte heller skiljer sig överdrivet mycket från versionen på bandets första album. De två andra låtarna här från debuten, One Step Behind och Breathing, har dock fått större omarbetningar med ett gott slutresultat medan Walk Away från MoonKings andra album vandrar ganska obemärkt förbi. Bäst på Rugged and Unplugged är nog ändå Burning Heart som gitarristen släppte första gången 1982 med gruppen Vandenberg. Denna powerballad har nu klätts av nästan naken men får både färg och liv tack vare Hovings sång. På den avslutande, och nykomponerade, låten Sundown blir det dock ingen sång utan gitarrplock i strax över en minut. En snygg avslutning men inget som får nackhåren att ställa sig upp direkt.

Jag är svag för akustisk rock för en bra låt kan växa enormt i ett naknare tillstånd med rätt tillsatser och det är där jag tycker Rugged and Unplugged missar målet en aning. Det är bara på Out of Reach som vi bjuds på mer än ”bara” gitarr och sång när både trummor, bas och stråkar förgyller i bakgrunden. Då kommer den där nerven fram som jag annars saknar på skivan i övrigt. Det blir en annan rondör på musiken och mina sinnen eggas mer än på de andra spåren. Trots att övriga spår inte slår an lika starkt hos mig så är ändå detta ett väldigt trevligt album som utan tvekan bör kollas in för alla fans av Vandenbergs gitarrspel.

Vandenberg’s MoonKings – Rugged and Unplugged
Mascot Records/Mascot Label Group

1. What Doesn’t Kill You
2. Sailing Ships
3. Out of Reach
4. One Step Behind
5. Burning Heart
6. Walk Away
7. Breathing
8. Sundown

http://vandenbergsmoonkings.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/Vandenbergs-MoonKings

 

 

Betyg: 6/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.