Hedvig Mollestad Trio – Smells Funny

Jag upptäkte den här jazzrock trion via ett spår på en sådan där CD som följer med Prog Magazine. Då var det en låt från debutplattan Shoot! och jag måste erkänna att jag var fast direkt.

Denna norska trio bestående av Hedvig Mollestad Thomasen gitarr,  Ellen Brekken, bas och Ivar Loe Björnstad, trummor skapar en härlig blandning mellan tung rock och modern jazz. De är fenomenala på att sätta ett svängigt, tungt groove som Mollestad sedan svävar över med fantasifulla tonkaskader.  Som om Pat Metheny, eller en mer sparsmakad John McLaughlin hoppat in och vickat en vecka i Black Sabbath. Jag beskriver det som jazzrock men då menar jag inte att allt går på i 160 km i timmen med hur mycket toner som helst, nej det här är tungt men under kontroll.

Öppnaren Beastie Beastie är ett bra exempel. Här möts Stoner rock, Hendrix a’la Band Of Gypsies och jazzflyt typ EST.

För den som vill höra Earthless med mer jazzsväng har absolut hittat hem här.

First Thing To Pop Is The Eye inleds med ett tema som får mig att tänka på mathrock bandet The Fierce And The Dead för att sedan ge sig ut på en improvisation mot öppnare landskap. Bas och trummor ser dock till att det finns en solid botten, utan att förlora det minsta i sväng.

Jurasek påminner på ett positivt sätt om Pat Matheneys ECM debut Bright Size Life fast fetare.

Sugar Rush Mountain låter nog så som jag alltid hoppades att Creams improvisationer skulle låta, men aldrig riktigt lät, Tungt, energiskt och lekfullt.

Bewitched, Dwarfed And Defeathered är tyngst på plattan. Ett riktigt elakt riff tuggar sig fram för att efter två minuter släppa fördämningarna helt och övergå till en fritt flygande improvisation som till slut landar tillbaka i öppningriffet.

Avslutande Lucidness är det klart mest fri jazzbetonsde stycket. Åtta minuter organiserat kaos där gitarr och trummor ger järnet medans basen ligger på en, kanske två toner och skapar en drone effekt. För mig blir det snudd på uppnådd Nirvana.  Far out indeed and I love it.

Skivan, som är trions sjunde platta, innehåller sex stycken på totalt 35 minuters speltid. Jag hade gladeligen fått 20 minuter till men men. Plattan blir för mig det första stora släppet 2019 ”release 2018 Norge”.  Förhoppningsvis får vi kanske  se dem live under året.

Rekommenderas varmt!

Hedvig Mollestad Trio – Smells Funny
Rune Gramofon

Beastie Beastie
First Thing To Pop Is The Eye
Jurasek
Sugar Rush Mountain
Bewitched, Dwarfed And Defeathered
Lucidness

Hedvig Mollestad Trio:
Hedvig Mollestad Thomasen gitarr,
Ellen Brekken, bas
Ivar Loe Björnstad, trummor

Betyg: 9/10

Pontus Norshammar

1 svar på ”Hedvig Mollestad Trio – Smells Funny”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.