Walter Trout – Survivor blues

Survivor blues kan mycket väl vara det bästa den amerikanske bluesrockgitarristen och sångaren Walter Trout gett ifrån sig. Och det är det alltigenom enastående gitarrspelet som gör det. Walter ömsom smeker, ömsom bränner fram det ena svepande solot efter det andra. Det är som att han ställer ut sin själ när han nästlar sig in i låtarnas inre och bjuder lyssnaren på känsloladdade utflykter. Variationen känns rent av större än på hans förra album We’re all in this together, och där är det ändå ett tiotal olika solister som spelar! Man kan verkligen höra att han har ett personligt förhållande till varje låt han framför på detta coveralbum. Och det bästa av allt är att urvalet är mer eller mindre obskyra små pärlor – inget känns uttjatat och allt låter som om det vore originalinspelningar av Walter Trout.

Gitarrspelet ger alltså honom den första Grammyn när 2019 års utmärkelser delas ut i Blues Music Awards. Den andra kommer han att få för bästa låt. ”Me, my guitar and the blues” är en formidabel tolkning av Jimmy Dawkins låt från 1997. Medan Dawkins original är mer rotad i klassisk chicagoblues flyter Trouts version mer som en syntes av George Harrisons “While my guitar gently weeps” och Gary Moores “Still got the blues”. Jag tycker mig höra spår av Roy Buchanan i hur Walter använder tonkontrollen under det första solot i låten och det är bara ett exempel på hur han på Survivor blues breddar sitt tonspråk. Ett annat är John Mayalls jazziga ”Nature´s disappearing” från 1970 som Trout ger ett lätt latinogung. Här är det är lätt att föreställa sig Carlos Santana sett till både budskap och stil, men återigen, när Walter Trout spelar gitarr är det hans själ som talar.

Den tredje Grammyn får Walter troligtvis för bästa bluesrockalbum, för det är lite av alkemi över Survivor blues. Han tar dussinet bortglömda bitar, dammar av och smälter sin karma över dem och skapar inte bara ett så gott som helgjutet album; han väcker även liv i ett artistgalleri som annars riskerat tyna bort i anonymitet.

Walter Trout – Survivor blues
Provogue/Mascot Label Group

 1. Me My Guitar And The Blues
 2. Be Careful How You Vote
 3. Woman Don’t Lie (feat. Sugaray Rayford)
 4. Sadie
 5. Please Love Me
 6. Nature’s Disappearing
 7. Red Sun
 8. Something Inside Of Me
 9. It Takes Time
 10. Out Of Bad Luck
 11. Goin’ Down To The River (feat. Robby Krieger)
 12. God’s Word

https://www.waltertrout.com/

https://www.mascotlabelgroup.com/Walter-Trout/biography/

Betyg: 9/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.