Candlemass – The door to doom

Candlemass är bland de viktigaste svenska hårdrocksexporterna och är legender inom doom metal, en musikgengre som de har bidragit till att utveckla.

Bandet från stockholmsförorten Upplands Väsby bildades 1984. Debutalbumet Epicus doomicus metallicus gavs ut 1986 och var ett av de första albumen inom doom metal-genren och influerade många andra efterföljande band.

Ett antal sångare har passerat revy men på The door to doom är Johan Längqvist från debutalbumet tillbaka. Den nygamla sångaren gör en stark återkomst bakom micken och jag kan bara hoppas på att han fortsätter i bandet.

Bandets 12:e studioalbum bjuder på dess klassiska sound med starka refränger tydliga melodier. Gitarrerna är framträdande och solona är överlag riktigt vassa.

Då tar vi en tur ner i den djupa abyssen och lutar oss tillbaka och njuter av mörkret. Candlemass bjuder på en tyngd och deras unika sound präglar låtarna. Skivan är övervägande både ösig men samtidigt tung och bandet tar i låtarna armkrok med ondskan.

På låten House of Doom har man ett parti med kyrkorgel som gör mig alldeles lycklig då jag är mycket svag för orgelsoundet. Låten flirtar med såväl Black Sabbath som Merciful Faith, introt har samma doomsbringande inledning med kyrkklockor och regn som på låten Black Sabbath av – just det – Black Sabbath. Kortaste spåret utgörs av balladen Bridge of the Blind som är undantaget från en i övrigt klassisk doom metal platta.

Att Candlemass är ett respekterat band vittnar väl om att Tony Ioomi från legendariska Black Sabbath bidrar med gitarr på Astrolus – the Great Octopus.

Skivan har allt igenom bra låtar och jag ger härmed högsta betyg på den. Ser fram emot att se Candlemass live på Sweden Rock i sommar.

Candlemass – The door to doom
Napalm Records

  1. Splendor Demon Majesty
  2. Under the Ocean
  3. Astorolus – The Great Octopus
  4. Bridge of the Blind
  5. Deaths Wheel
  6. Black Trinity
  7. House of Doom
  8. The Omega Circle

Bandmedlemmar Candlemass:
Johan Längqvist sång
Mats Björkman gitarr
Lars Johansson gitarr
Leif Edling bas sång
Jan Lindh trummor

www.facebook.com/candlemass

Betyg: 10/10

Helena Kernell

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.