Robin Trower – Coming Closer To The Day

Efter fem album med Procol Harum mellan 1967 och 1971 lämnade Robin Trower det betydande men också klaviaturdominerade artrockbandet för att få utlopp för sitt kreativa gitarrspel. Coming closer to the day visar att han alltjämt njuter av den friheten, 46 år efter sin solodebut.

Man möts omedelbart av ett tungt gungande komp och enkla riff enligt den brittiska bluesboomens recept. Så här djupt bluesig har Trowers musik aldrig låtit, inte över ett helt album. Knappt ens på coverplattan Roots and branches (2013) där han tolkade sina musikaliska förebilder utifrån ett bluesperspektiv. Sammetssläggan ”The perfect wrong” lunkar fram som Free i sitt zenit 1970 medan titelspåret dansar salsa likt en trollkona över Woodstocks scen 1969. Trowers sång låter också den djupare och mustigare än tidigare vilket gör ”Truth or lies” lika skitig som ZZ Top efter ett dopp i Rio Grandes leriga vatten medan ”Tide of confusion” föreslår hur ett jam mellan Billy F Gibbons och Jimi Hendrix hade kunnat låta. När Trower förser ”Little girl blue” med en jazzig sångslinga tar han sig dock vatten över huvudet. Musiken är vacker som den är så varför inte lämna den utan sång? Tematiskt begrundar Trower livets ändlighet men man hör aldrig någon dödsångest i hans uttryck. Snarare djup harmoni och tillfredsställelse över var han idag befinner sig. Albumets på ytan entoniga och långsamma framfart kan förefalla som ett minus men lockar hos mig fram ett närmast meditativt tillstånd. Och det är Trowers trollbindande gitarrspel som håller mig där; som när man betraktar ett konstverk föreställande något alldagligt men där konstnärens artisteri ger verket dess tidlösa skimmer.

Robin Trower – Coming Closer To The Day
Provogue Records/Mascot Label Group

1. Diving Bell
2. Truth or Lies
3. Coming Closer to the Day
4. Ghosts
5. Tide of Confusion
6. The Perfect Wrong
7. Little Girl Blue
8. Someone of Great Renown
9. Lonesome Road
10. Tell Me
11. Don’t Ever Change
12. Take Me with You

https://www.trowerpower.com/
https://www.facebook.com/RobinTrower/
https://www.mascotlabelgroup.com/robin-trower

Betyg: 8/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.