The Mute Gods – Atheist and Believers

Nick Beggs är ju välkänd för sitt medverkande som superbasist på bland annat Steve Hacketts och Steve Wilsons turnéer men vad som kanske är mindre känt är hans eget projekt under namnet The Mute Gods. Här inte bara spelar han bas utan han får också sjunga på alla låtar. Övriga i bandet är Roger King på keyboards och Marco Minnemann på trummor. Den här gången gästar även gitarristen Alex Lifeson från Rush, Craig Blundell på trummor och multi-instrumentalisten Rob Townsend.

Musiken på denna platta (och även på tidigare plattor) är inte särskilt genre-bunden och man kan knappast säga att detta är ett verk inom den progressiva rocken. Snarare får vi höra ett antal ganska ordinära rock- eller poplåtar med texter som är både personliga och samhällskritiska. Det här är ju också en man med mycket humor och man kan inte låta bli att dra på munnen åt vissa av texterna. På förra plattan hade vi ju den ganska komiska låten ”Tardigrades will inherit the Earth” som toppnummer. Detta albums komiska höjdpunkt är låten ”Knuckleheads” (ungefär ”trögskalle” eller ”dumskalle” på svenska). Den inleds med den lite nedslående textraden ”Everything we do, everything we think and say, have been influenced by eons of mistake-making”. Nick menar att människans intelligens är högt överskattad och att vi gör alldeles för mycket misstag i våra liv och gärningar. Lyssnar man vidare i refrängen hör man snart textraden ”Knuckelheads, they vote for people wanting take our lives away”. Ganska solklart vad det syftar på, eller hur? Men att det inte bara är frågan om en begränsad del av mänskligheten som agerar så här framkommer på slutet där Nick sjunger att mer eller mindre alla liknar ”knuckleheads”! Frånsett de komiska formuleringarna i låten så inser man att budskapet är ganska allvarligt och kritiserar mänskligheten för att inte bry sig om vetenskapliga fakta utan hellre lyssnar till populistisk demagogik. Och gå går det ju som det går!

Rent musikaliskt tycker jag kanske inte att detta tredje skivsläpp från bandet når riktigt samma höjder som tidigare plattor men här finns i alla fall några riktigt bra låtar. Bäst är låten ”Iridium Heart” som har ett spännande sound och taktregister.

The Mute Gods – Atheist and Believers
InsideOut Music

  1. Atheists and Believers (04:09)
  2. One Day (06:35)
  3. Knucklehead (06:48)
  4. Envy the Dead (05:40)
  5. Sonic Boom (04:47)
  6. Old Men (03:45)
  7. The House Where Love Once Lived (04:54)
  8. Iridium Heart (06:06)
  9. Twisted World Godless Universe (08:32)
  10. I Think of You (06:04)

www.TheMuteGods.com
www.facebook.com/themutegods
www.twitter.com/themutegods

Betyg: 7/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.