Panzerpappa – Summarisk Suite

Norska Panzerpappa släpper här sitt sjunde album. Gruppen beskrivs som avant prog och Rock In Oposition (RIO)när man läser om den på Prog Archives, vilket sätter dem i samma genre som Henry Cow, Univers Zero och Samla Mammas Manna.  Musiken är ändå melodiös, stundtals låter det som ett nordiskt Focus.

Summarisk Suite var ursprungligen tänkt som en EP mellan två fullängdare men den blev i sig en hel platta när bandet bestämde sig för att jobba med gamla låtidéer samt att man för första gången valde att improvisera ett stycke;

Belgerisk Improv” är ändå ganska representativ för hur plattan som helhet låter. Soloinstrument är saxofon. Vemodiga klanger över ett ganska lugnt riff från gitarr och keyboards. Musiken byggs långsamt upp och landar i ett långsamt tempo där elgitarr tar över. Det här är modern fusion med rötterna hos sena Soft Machine och Weather Report. Det är behagligt snarare än stökig fri jazz.

Många av låtarna lunkar på i ett makligt tempo och inledande ”Algerisk Symfo” borde lätt tilltala fans av Camel. Riktigt bra instrumental prog. Mot slutet drar de så iväg och blir lite tyngre, vågat och mer intressant.

En rolig låttitel är ”Sporadisk Mambo no 5

Ett klart mer sprittande nummer i udda taktart med mycket fint sax och keyboardarbete. Musiken hämtar en del från kletzmer traditionen och det känns lekfullt om än organiserat.

En favorit blir ”Revidert Mallist” Baserad på marimba och glockenspiel skapas här en minimalistisk låt där olika saxofoner lägger ett suggestivt men vackert tema som låter som en bladning mellan Mike Oldfield och Detektivbyrån.

Överlag är den här en bra instrumental progplatta. För att beskrivas som Avant garde är det ändå tillräckligt melodiöst för att inte skrämma bort någon. Väl värd att lyssna in sig på.

Panzerpappa – Summarisk Suite
Apollon Records Prog

Algerisk Symfo
Belgerisk Improv
Spartansk Mambo No 5
Permutert Panzerrock
Revidert Malist
Seriell Ballade

https://www.facebook.com/Panzerpappa

Panzerpappa:
Steinar Børve: saxophones, Akai EWI, keyboards
Trond Gjellum: drums, percussion, samplers and sounds
Anders Krabberød (bass guitars, Chapman Stick, additional keyboards
Jarle Storløkken: guitars, keyboards, accordion
Torgeir Wergeland Sørbye: keyboards

Betyg: 7/10

Pontus Norshammar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.