Årsbästalistan 2019 – Karl-Göran Karlsson

Dags för en årsbästalista igen. Återigen konstaterar man att man inte hunnit med att lyssna på allt intressant som släppts i år. Men visst har jag stött på många godbitar även i år. Så här blev det till slut i min lista på de 15 bästa plattorna:

 1.Krister Linder: ”Across The Never”


Först på min lista ligger faktiskt inte någon typisk Artrock-artist utan istället den fenomenale sångaren och kompositören Krister Linder. Han stod för årets lyssnarupplevelse för mig med sitt nya alster som det tog mer än tio år för honom att ’värka fram’. Det är synnerligen märkligt att inte Kristers musik får större uppmärksamhet bland musikälskare. Få andra musiker gör musik som berör så mycket på ett personligt plan. Genomtänkta texter och en röst som är helt unik. Det vimlar av mästerliga låtar på detta långa album.  

  2. The Flower Kings: ”Waiting For Miracles”


Vilken härlig comeback för ett band som man faktiskt trodde hade sina bästa år bakom sig! Starkt av Roine Stolt att öppna ett helt nytt kapitel i bandets historia. Det känns verkligen att man vill följa och läsa även nya kapitel i framtiden med den här bandkonstellationen. Storartade insatser från både nya och gamla musiker och en härlig återkomst av lite knashumor à la Hasse Bruniusson på några låtar. Starkaste låtarna i ”Sleep With The Enemy” och ”We Were Always Here”.

3. Opeth: ”In Cauda Venenum”


Vi har inte bara sett ett pånyttfött The Flower Kings detta år utan även (i mitt tycke) ett pånyttfött Opeth. Jag har haft blandade känslor för de senaste årens plattor men årets skivsläpp är verkligen bra. Fin blandning av lite hårdare låtar och lite mer finstämda saker. Har själv inte hört den svenska versionen men den verkar ju ha emottagits mycket väl. Min favoritlåt på plattan är den lugna ”Lovelorne Crime” (”Minnets yta”).

4. Hasse Fröberg Musical Companion: ”Parallel Life”


Hasse Fröberg och hans kumpaner fortsätter att ge ut mycket njutbara plattor i en stil som rör sig ledigt mellan glamrock och artrock. Bäst på plattan är den inledande långa titellåten.    

5. Nad Sylvan: ”The Regal Bastard”


Högsta positionen hittills för någon av Nads plattor på min årsbästalista. En samling riktigt bra låtar med ”Whoa (Always Been Without You”) som den absoluta favoritlåten.

6. Leprous: ”Pitfalls”

Den här plattan släpptes sent under hösten och var nästan något som jag missade helt fram tills jag hörde låten ”The Sky Is Red” på internetradion (MOROW, vad annars!). Plattan är lite ojämn (och i vissa låtar långt ifrån det vi kallar Artrock) och det är framförallt den nämnda låten som får mig att ända sätta plattan på min årsbästalista. Denna låt liknar inget annat jag hört i år. I sanning nyskapande och progressivt.

7. Iamthemorning: “The Bell”


Duon Gleb Kolyadin (piano) och Marjana Semkina (sång) fortsätter att släppa mycket njutbara plattor. De kompletterar varandra utomordentligt och ibland får de till ett närmast magiskt sound. Bästa låtar på nya plattan är titellåten, ”Ghost Of A Story” och ”Lillies” (med fantastiskt pianospel av Gleb!).

8. The Barock Project: “Seven Seas”


Detta italienska band gör väldigt fin rockmusik med mycket klassiska och symfoniska inslag. Allt är inte lyckat men på denna platta finns flera stycken pärlor, t ex låtarna ”Ashes” och ”Cold Fog”.

9. t: ”Solipsystemology”


Den tyske multi-instrumentalisten och kompositören Thomas Thielen slog till med en riktigt mastig produktion i år. Fast den här musiken kräver verkligen sin lyssnare så han kan nog verka lite svår för många. Men orkar man ta sig igenom de inledande lyssningarna så blir man sen rikt belönad av en platta som bara växer och växer. Mitt favoritspår är den 12 minuter långa ”The Trauma of Happiness: Laughter’s Cold Remains”.

10. RPWL: ”Live From Outer Space”


Ett live-album tränger sig in på min lista i år och det kommer från tyska RPWL. En riktigt, riktigt bra produktion, måste jag säga. Dels spelas hela den senaste skivan från förra året men framförallt får man i CD 2 höra flera av de klassiska RPWL-låtarna spelade med bravur.

11. Lonely Robot: ”Under Stars”


John Mitchel’s eget projekt Lonely Robot avslutade sin trilogi med denna platta under året. En stark uppryckning jämfört med den andra plattan och absolut bästa låtar är här ”How Bright Is The Sun?” och ”Under Stars”. Det ryktas om en live-turne snart!

12. Yogi Lang: ”A Way Out Of Here”


Inte nog med att RPWL släppte en fin live-platta (plats 9 här) men deras sångare Yogi Lang släppte också en ny och mycket bra solo-platta under året. Den inleds väldigt starkt med tre mycket fina låtar i ”Move On”, ”A Way Out Of Here” och ”Shine On Me”. Särskilt den förstnämnda långa låten är väldigt, väldigt bra.   

13. United Progressive Fraternity: ”Planetary Overload Part 1: Loss”


Sångaren Mark Trueck (tidigare i Unitopia) fortsätter sitt Progressive Fraternity-projekt och den här gången framförallt i samarbete med multi-instrumentalisten Steve Unruh. Plattan har klimatförändringar och miljö som tema vilket naturligtvis är vällovligt. Men kanske lite överdrivet emellanåt. Bästa låten är ”Stop Time” som även innehåller fina sångbidrag från Hasse Fröberg.   

14. IQ: ”Resistance”


IQ släppte under året denna mäktiga dubbel-CD. Kanske lite överambitiös för jag tycker inte att den håller hela vägen. Men här finns fina låtar i ”A Missile” och ”The Great Spirit Way”.  

15. Big Big Train: ”The Grand Tour”


Efter viss tvekan fick nya plattan från Big Big Train till slut en plats på min årsbästalista. Tvekan berodde på den besvikelse jag ändå kände efter denna release. Bandets musikaliska kunnande är ju utan tvivel imponerande men jag tycker faktiskt att jag börjar tappa intresset för deras senaste repertoar. Sker ingen ändring här i kommande skivor så lär de åka ut från listan. Den enda riktigt bra låten på senaste plattan är låten ”Alive”. Att de år efter år samlar på sig trofeer i olika proglistor och omröstningar är märkligt (säger jag och sticker ut hakan!) då deras plattor börjar kännas mer och mer oinspirerade. 

Jag brukar också tipsa om fem särskilt bra låtar av väldigt olika karaktär från det senaste året tillsammans med lite direktlänkar (så att ni kan kolla in det ögonaböj – annars är de även sökbara på Spotify!) och de kommer här:

1. Leprous: ”The Sky Is Red”

Kanske är detta årets låt inom Artrocken. Ger mig också kalla kårar textmässigt med associationer till de fruktansvärda bränderna i Australien just nu.

2. The Flower Kings: ”Sleep With The Enemy”

Bästa låten från nya Flower Kings-plattan. Suveränt sång-samspel mellan Roine Stolt och Hasse Fröberg.

 3. Nad Sylvan: ”Whoa (Always Been Without You)”

Oemotståndligt bra låt från senaste plattan med Nad. Refrängen sätter sig på hjärnan (jag varnar!).

4. Iamthemorning: ”The Bell”

Svårslaget vacker låt från duon Iamthemorning.

5. Krister Linder: ”You Were Always”

Jag spar det bästa till sist. Denna underbara låt från skivan med Krister Linder. Fantastisk sång med ett oerhört spännande instrumentellt komp. Spelet på nyckelharpa (!) i inledningen tycker jag är helt genialt. Även videon är utsökt (i alla fall för en som gillar moln).

Karl-Göran Karlsson

1 svar på ”Årsbästalistan 2019 – Karl-Göran Karlsson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.