Albert Cummings – Believe

På klassisk mark i Alabama, närmare bestämt Muscle Shoals, så har Albert Cummings spelat in sitt nya album Believe och visst är det så att en vistelse i ikoniska FAME Studios sätter sina spår. I jämförelse med gitarristen och sångarens tidigare skivor så är detta ett mer jordnära och varmare album. Framförallt är mixen av blues, rock, soul och country väl avvägd vilket gör att det varken spretar eller blir för mycket av det ena eller det andra. Häftigast och mest medryckande är när den maffiga blåssektionen ackompanjerar huvudpersonens flinka gitarrspel. När sedan körsångerskorna tar ton så lyfter det ännu ett snäpp. Då blir det ett härligt och bluesigt soulsväng som inte går att värja sig emot. Det är även svårt att ha tråkigt när han skalar bort soulen och hänger sig år tung Chicago-blues eller befinner sig i ytterkanterna av John Fogertys träskmarker. Dock finner jag hans flirtande med country ganska så intetsägande. Hans gitarrspel tappar både riv och tyngd och hans sång blir ganska så anonym vid dessa tillfällen. Hans sång är inte speciellt utmärkande överlag men han får till ett gott djup i till exempel en bluesstandard som Red Rooster. Eller som i Van Morrison-covern Crazy Love där han finner sin inre soulkraft. Skivan innehåller en del väl valda covers som huvudpersonen lyckas karva ut lite grovt till sina men det är i hans egna kompositioner som han och hans gitarrspel lyser mest. Jag tror att om han skall kunna ta sig till nästa nivå så krävs det att han levererar fler egna låtar som till exempel de starkt lysande Do What Mama Says och Queen of Mean. Och att han skalar bort countryn. Den passar honom inte alls. Som sammanfattning så vill jag påstå att Believe är Cummings starkaste skiva så här långt i karriären. Den har sina svackor men höjdpunkterna är desto fler och gör detta till en väldigt trevlig historia.

Albert Cummings – Believe
Provogue Records/Mascot Label Group

 1. Hold On
 2. Do What Mama Says
 3. Red Rooster
 4. Queen of Mean
 5. Crazy Love
 6. Get Out of Here
 7. My Babe
 8. It’s All Good
 9. Going My Way
 10. Call Me Crazy
 11. Me and My Guitar

https://albertcummings.com/
https://www.mascotlabelgroup.com/

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.