Altesia – Paragon Circus

Altesia är ett band från Bordeaux i Frankrike som släppte sitt debutalbum ”Paragon Circus” precis i slutet av 2019. De beskriver sig själva som inspirerade av storheter som Opeth, Haken, Porcupine Tree, Leprous och Dream Theater. Frågan är då om det märks på deras musik eller om ambitionen är större än förmågan? Svaret på den första frågan är onekligen ”Ja” och när det gäller förmågan så finns heller ingen tvekan. De spelar riktigt, riktigt bra.

Vi hör sex låtar på albumet varav tre av dem klockar på mer än 10 minuter. Det är ibland galet experimentellt med tvära kast hit och dit så det tar lite tid att lyssna in sig, särskilt i de långa låtarna. Sången är väldigt bra och när de tillämpar stämsång låter de onekligen verkligen likt Haken i stilen.

Bland de bästa låtarna finns inledningslåten ”Pandora” som är en stämningsfull lugn låt med mycket fina akustiska gitarrer och ackordsföljder som påminner om Porcupine Tree och Opeth. Något liknande kan också sägas om låten ”Hex Reverse”. Men klart bäst på plattan är spår fyra, den tio och en halv minuter långa ”The Prison Child”. Det är också den låt som kanske tydligast influerats av Haken. Ja, visste man inte att det var Altesia som spelar skulle man nog definitivt gissat på Haken (inte minst för sångaren som har en röst väldigt lik Ross Jennings). En mycket varierad låt men ändå med ett tema som går att följa och tidvis med ett mycket tungt komp. Det finns några bland annat några riktigt tunga gitarrpassager från 6:30 och framåt. Denna låt tror jag kommer att tilltala de flesta progfans.

Men övriga låtar upplevs tyvärr lite spretiga och här och där lite tråkiga även om varje låt utan tvivel har partier som är riktigt bra. Exempelvis den långa avslutnings-låten har väldigt svårt att sätta sig hos mig, trots att den bitvis låter bra. Detsamma gäller låten ”Reminisence” som börjar bra men som på något sätt slingrar sig bort från de intressanta temana och sedan mest blir någon sorts transportsträcka.

Men – för att vara ett debutalbum får jag nog säga att det här låter väldigt lovande. Kan de bara skärpa till låtskrivandet ett par snäpp till kan det här bli hur bra som helst. Det här bandet får vi hålla koll på framöver.

”Tillgänglig på Spotify”

Altesia – Paragon Circus
Astralis Records

  1. Pandora
  2. Reminiscence
  3. Amidst The Smoke
  4. The Prison Child
  5. Hex Reverse
  6. Cassandra’s Prophecy

https://www.facebook.com/altesiamusic/
https://altesia.bandcamp.com/releases/

Betyg: 7.5/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.