Sky Architect – Excavations of the mind (10 year anniversary edition)

Sky Architect är ett mycket duktigt nederländskt band som gästat Sverige ett flertal gånger. Inte minst genom att de enligt min mening spelade in sitt allra bästa album (”A dying man’s hymn”) i Sverige 2010-2011 och genom att de också spelat live här, till exempel i Lidköping och Göteborg 2011. Bandet planerar rent av att återvända till Lidköping 22 maj i år i samband med återutgivningen av debutplattan. Fast denna spelning är väl mycket osäker i rådande läge med Coronaviruset.

Jag har lyssnat på den nya versionen av plattan och noterat några smärre skillnader i mixningen men i stort sett så känner jag igen det mesta. Det är en väldigt bra platta som bör tilltala de flesta i progrock-sammanhang. För er som inte innehar den eller har hört den förut kan man väl säga att det är ett album som innehåller det mesta av det som prognördar brukar gilla, t ex långa instrumentella partier med väldigt intrikata och sinnrika passager, bra sång från Tom Lucies (då och då med de andra i stämmor), fint komp från keyboards och orglar (och inte minst mellotron) från Rik van Honk samt ett utmärkt spel på trummorna av Christiaan Bruin (med mängder av synkoper och tempoväxlingar). Den sistnämnde känner vi också som artistnamnet Chris med en mängd intressanta album släppta genom åren.

Jag gillar speciellt låtarna ”Deep Chasm”, ”The Grey Legend” och titellåten på albumet. Alla är långa, härliga låtar som har sån variation att det är svårt att tröttna på musiken. Jag älskar exempelvis de klassiska mellotronkompet i ”The Grey Legend”. Men frågan är väl om inte den riktiga diamanten på plattan ändå är titellåten? Väldigt snygga instrumentala partier med oväntade vändningar och variationer. Plus det fina vokala partiet i mitten.

Bonusmaterialet är egentligen enbart andra versioner av några av de ursprungliga låtarna så det finns egentligen inget nyskrivet på det nya albumet. Trevligt att höra men inget som egentligen tillför särskilt mycket jämfört med originalen. Live-versionen av ”The Grey Legend” är dock fin och visar med all önskvärd tydlighet att det är ett mycket bra live-band.

Jag hoppas verkligen att vi kan få se Sky Architect spela i Sverige under 2020 men det är för tidigt att uttala sig exakt om när detta kan ske i nuvarande läge. Liksom för alla musiker i världen är nuvarande situation oerhört tråkig och man kan bara hoppas att nuvarande stillestånd för live-musik blir så kortvarigt som möjligt. I vilket fall, detta album är ett utmärkt exempel på att det gjorts väldigt bra progressiv rock även under de senaste decennierna. Sky Architect har legat lite lågt i produktionen på sistone men jag hoppas att vi kommer att få höra ny musik från bandet även i framtiden.  

Sky Architect – Excavations of the mind (10 year anniversary edition)
Freia Music

  1. Deep Chasm
  2. The Grey Legend
  3. Russion Wisdom
  4. Excavations of the Mind
  5. Gyrocopter

Bonus:

  1. The Grey Legend (live at the Crosslands Festival)
  2. Russion Wisdom (acoustic)
  3. Gyrocopter (Demo)

http://www.skyarchitect.com

www.facebook.com/skyarchitect/

Betyg: 8/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.