Vulkan – Technatura

Vulkan är ett svenskt progressivt rockband som startades 2006 i Karlstad. Den 8 maj kom deras tredje album Technatura. För mig som följt bandet sen starten är det nya albumet ytterligare en bekräftelse på att de är ett av Sveriges bästa progressiva rockband.

Den nya plattan är en drygt 60 minuter lång smakfull resa mellan olika stämningar, skivan innehåller 12 låtar. Musiken är svängig och raka motsatsen till avskalad, det händer mycket i låtarna men man kan ändå ana en röd tråd, inte minst i innehållet i texterna som handlar om det teknikstinna samhället som står i stark kontrast till naturen. Bandet använder en mångfald av instrument och behärskar dem väl, de är väldigt samspelta. Låtbyggnaden på flera av spåren är ofta en lugn inledning med en skön stegring och fina stämmor och melodier. Trummisen Johan Norbäck behärskar progressiva tempoväxlingar till fullo.

Sångaren Jimmy Lindblad är bättre än nånsin och plattan innehåller även ett parti med growlsång på näst sista spåret. Technatura har låtar på både engelska och svenska vilket känns lite splittrat, jag hade föredragit att alla var på engelska då texterna flyter bättre i de låtarna men de på svenska är också väldigt bra så det gör inte så mycket.

Det är tydligt att bandet är influerat av grupper som Tool och Mastodon men jag tycker att de har skapat sitt eget sound.

Skivan startar ösigt med första spåret This Visual Hex som är så grymt bra med både tvärflöjt, orgel och stämmor och gitarrer och jag bara lyssnar och vill höra den igen och igen. Skivan fortsätter med Hunter/Prey där jag får lite Porcupine Tree vibbar. Låten Rekviem som sjungs på svenska har en meditativ/sakral inledning med känslan av tibetansk strupsång. Titelspåret Technatura är en mycket kort och vacker instrumental låt inför nästa låt Marans Ritt som har skön stämsång.

Blinding Ornaments är en skön ballad, och The Royal Fallacy öser på och skivan tappar inte tempo mot slutet utan är intressant och lyssningsvärd rakt igenom. Sista låten The Madness sees no end knyter ihop säcken och jag håller helt och hållet med om budskapet.

Jag upptäcker mer och mer i detta mångfaldiga album för varje genomlyssning och hoppas på att få höra låtarna live när coronaskiten är över.

Vulkan har släppt två album tidigare, Mask of Air (2011) och Observants (2016). De har bland annat spelat på festivaler som Slottsskogen Goes Progressive och Progressive Circus.

Vulkan – Technatura
Record Union

01 – This Visual Hex
02 – Hunter/Prey
03 – Redemption Simulations
04 – Bewildering Conception Of Truth
05 – Klagans Snara
06 – Rekviem
07 – Spökskepp
08 – Technatura
09 – Marans Ritt
10 – Blinding Ornaments
11 – The Royal Fallacy
12 – The Madness Sees No End

www.facebook.com/thebandvulkan/

https://www.vulkanband.com/

Betyg: 9/10

Helena Kernell

3 svar på ”Vulkan – Technatura”

  1. Galet bra platta, kul att de växt då deras førra platta var mer murrig, om jag inte tar fel.

  2. Tack för recensionen! Håller helt och hållet med. En riktigt vass skiva där även de svenska spåren är mycket starka! Växer för varje lyssning! Imponerande produktion med stor inspiration från Progressiva metalikonerna Mastodon (specifikt i Hunter/Prey!) men man kan även höra inslag av pop-sound som får mig att tänka på svenska Mando Diao och Kent.

  3. Ett av världens absolut bästa band! Mask of Air är fortfarande min favorit men Technatura är snäppet efter. Tack för fin recension.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.