Airbag – A Day at the Beach

Norska Airbag är ju välkända i svenska Progrock-kretsar efter fyra mycket bra album och uppskattade spelningar på bland annat Slottskogsfestivalen. Bandet har genomgående spelat atmosfärisk rock med väldigt tydliga Floydianska vibbar med gitarristen Björn Riis i spetsen. Nu är det så dags för det femte skivsläppet efter en paus på närmare 4 år. En hel del har dock hänt sen sist. Man har tappat två medlemmar och är alltså nu nere på en trio. Förutom Björn består nu bandet av sångaren Asle Tostrup och keyboardisten Henrik Fossum.  Men på albumet medverkar även en del gästartister, till exempel Kristian Hultgren (från Wobbler) på bas.

En så pass drastisk ändring i bandsammansättningen ger ju naturligtvis avtryck även på musiken. Som trio har därmed Airbag slagit in på en något annorlunda väg jämfört med tidigare plattor. Kvar finns förvisso Björn Riis typiska spel på gitarren men kompet och låtsammansättningen är rätt så annorlunda mot tidigare. Bandet har bland annat fört in element från 80-talets elektroniska pop och new wave i soundet (lyssna exempelvis på den långa inledningslåten ”Machines and Men” och låten ”Into The Unknown) vilket verkligen känns som en rejäl förändring. Men kvar finns ändå det gedigna hantverket vad gäller stämningar och harmonier. Mest njutbara tycker jag ändå att de lite lugnare låtarna är, som exempelvis ”A Day at the Beach (Part 1)” och ”Into The Unknown”. Den förstnämnda påminner inte så lite om soundet i låten ”The Red Kite” från Steve Hogarth och Richard Barbieri och är minst lika njutbar. Den sistnämnda har ett elektroniskt komp som är tämligen oemotståndligt. Mycket skickligt ihopsytt av (antar jag) Henrik Fossum och så småningom ytterligare kryddad av härliga gitarrklanger från Björn Riis. Och så den där Airbags-typiska sången av Asle Tostrup, lite halvfalsk men ändå njutbar och väldigt typisk för Airbag.

Låten “Sunsets” skall väl också nämnas som ett av de bättre spåren men där är det kanske snarare den tungsinta texten som utmärker än själva musiken. Eller vad sägs om följande upplyftande fraser:

“There’s a finger pointing down at me from a hole between the clouds,
I’m being told just how to think and feel, what to say and what to do”

Sammanfattningsvis, det här är ännu en fin release från Airbag, dock med ett något annorlunda sound. Men produktionen är som vanligt av hög klass och man finner fortfarande gott om den atmosfäriska sidan av musiken vilket bör glädja den som en gång i tiden fastnade för bandet av just den anledningen.

Airbag – A Day at the Beach
Karisma Records

  1. Machines and Men
  2. A Day at the Beach (Part 1)
  3. Into the Unknown
  4. Sunsets
  5. A Day at the Beach (Part 2)
  6. Megalomaniac

www.facebook.com/airbagsound/

www.airbagsound.com

www.karismarecords.no

Betyg: 8/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.