Johannes & Farkosten – Du Och Jag Lever Här

Fick en förfrågan att lyssna igenom Johannes & Farkosten – Du Och Jag Lever Här med Umeåbaserade duon Mattias Eklund och Johannes Nordström. Läser gästlistan inkluderat Devin Townsend och Morgan Ågren ja då blir man ju minst sagt intresserad och undrar om detta kan vara svensk ”vissång” i ny tappning.

Redan vid första genomlyssningen får man vibbar från en rad genreöverskridande musikstilar. Svenska proggen när det begav sig och rockande band som Motvind ”de håller fortfarande fanan högt”, mera modernare band som Bo Kaspers Orkester kan skönjas och Cornelis Vreeswijk trubaduren som satt ett fingeravtryck i den svenska visan för en lång tid framöver. Därtill läggs emellanåt finurliga ljudlandskap som sammanbinder musikalstren till en enhet.
Folkmusik är ju rätt så närbesläktad med den svenska visan, blandar man den med en progressivt taktsektion, symfoniska element och vackra kör-toner då får man med nämnda gästmusiker på besök den nästan åttaminuters långa härliga låten Du Och Jag Lever Här (mellan Dröm Och verklighet).

På tal om gästmusiker här medverkar en ansenlig skara: Devin Townsend, Morgan Ågren, Daniel Berglund, Nir Z, Norman Garschke, Mikael Emsing, Jörgen Lindmark, Jonas Knutsson, Tina Ahlin, Carolina Miskovsky, Mimmi Rutberg, Alvin Ågren, Lisa Lestander, Lars Boström, Malin Ernestad, Alex Prowse & Che Aimee Dorval.

Carolina Miskovsky är bland annat med på Om Du Fattas Mig, en musikalisk pärla vilken kan beskrivas som en attribut mellan den svenska visan och singer songwriter konceptet toppat med vackra ljudlandskap, är också en favorit på albumet.
Plattan genomsyras annars överlagt med en viss lågmäldhet där nyanser och det finstämda skickligt framhävs med influenser från flertalet musikaliska stilar, i centrum är ändå alltid den svenska visan.

Johannes & Farkosten – Du Och Jag Lever Här
Idle North

 1. Det Dummaste Man Gjort
 2. God Morgon Soldat
 3. Det Finns En Plats
 4. Om Än Förr Eller Sen
 5. Vi Kom Från Ingenstans
 6. Du Kommer Aldrig Bli Min Syster
 7. Du Och Jag Lever Här (mellan Dröm Och verklighet)
 8. Om Du Fattas Mig
 9. En Dåres Försvarstal
 10. Lyckan Kommer, Lyckan Går
 11. Krigarna Föll
 12. Måne Över Avignon
 13. Spring Då Min Älskade
 14. Vart Kommer Dom Ifrån
 15. Den Sista Sången

www.facebook.com/johannesfarkosten/

Detta är definitivt Svensk ”vissång” i ny tappning.

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.