Stryper – Even The Devil Believes

Michael Sweet från Stryper brukar hävda att de är ett heavy metal band. Första skivan jag köpte var skivan Soldiers under command från 1985 på LP. Året därpå hade jag köpt CD-spelare och min CD-skiva nummer två var Strypers To hell with the devil. (CD-skiva nummer ett var Journeys Raised on radio, ifall ni är lite nyfikna). Personligen kan jag tycka att skivan Soldiers under command var mer heavy metal än To hell with the devil. Till Strypers försvar ska jag säga att det var den utvecklingen de flesta hårdrocksband följde på den tiden. Det skulle vara hits hits hits och inget annat. Strypers saga slutade abrupt i och med skivan Against the law från 1990. I och med denna skiva försökte de ändra sin image och tog bort de gul-svart-randiga scenkläderna och deras religiösa texter. Skivan blev, milt sagt, ingen framgång och bandet splittrades.

Det skulle dröja 15 år innan Stryper dök upp på skiva igen. Närmare bestämt år 2005 och med albumet Reborn. Därefter har de varit flitiga med utgivning av skivor och Even the devil believes blir den åttonde plattan sedan ”comebacken”. Då räknar jag även in deras cover-skiva från 2011.

Even the devil believes är första skivan med nye basisten Perry Richardson. I övrigt är det samma medlemmar som det var på det glada 80-talet. Sångaren Michael Sweet är den huvudsakliga låtskrivaren och idag även producent och talesperson för bandet.

Mitt första intryck av nya skivan är att det låter som det gjort den senaste tiden. Det är hårdrock med en modern touch uppblandat med lite melodiösare låtar. Idag verkar det mer vara ett skällsord inom hårdrocken att det finns melodier. Många vill hellre ha aggressivitet och mangel istället för riktiga låtar. Personligen har jag aldrig riktigt förstått detta men visst kan även jag fastna för någon enstaka sådan låt också. Helst vill jag dock ha låtar som jag kan nynna på utan att skrika halsen av mig.

Öppningslåten Blood from above är en bra och fartig låt där Michael Sweet visar att han fortfarande klarar de höga skriken. Gillar även den mer poppiga och melodiösa Invitation only som låter väldigt 80-tal. Inte så tokigt i mina öron i alla fall. I övrigt låter det som business as usual i Stryper-lägret. Man vet vad man får. Betyget blir därför godkänt men inte mer. De lyckas hålla fanan uppe i alla fall.

Stryper – Even The Devil Believes
Frontiers Music srl

 1. Blood from above
 2. Make love great again
 3. Let him in
 4. Do unto others
 5. Even the devil believes
 6. How to fly
 7. Divider
 8. This I pray
 9. Invitation only
 10. For god and rock n roll
 11. Middle finger messiah

www.facebook.com/Stryper/

Betyg: 6,5 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.