Pymlico – On This Day

Oslogänget och Slottsskogen-veteranerna i instrumentalsextetten Pymlico är ett tämligen unikt band. Speciella dels tack vare det inom progrock alltför sällsynta instrumentet saxofon. Här förnämligt trakterat av Robin Havem Løvøy. Men framför allt genom sin musik, superkompetent framförd och oavbrutet medryckande. Ta exempelvis ”Real people” där vi först ser John Travolta glida över ett blinkande dansgolv, bara för att plötsligt bli brädad av Robert Fripp. Eller ”Partners in crime”, som visar vilka klippor Stephan Hvinden och Andreas Sjo Engen är som gitarrister. Hårdrockriff lutar mot blås à la 60- och 70-talens Stax-inspelningar. Vi hör också ”Sidemen Inc”, närapå ren fusion – Mahavishnu Orchestra upp i dagen. Och så avslutas allt av ”Solex Agitator”, ett dramatiskt symfoniskt stycke, avbrutet av ett funkparti där trummisen Arild Brøter svänger som sjutton.

Ska jag försöka hitta någon relevant parallell till annat band, blir det väl Camel, men det handlar mest om attityden, och att musiken gärna får vara  lättlyssnad och mjuk. För LÅTER Pymlico egentligen som Camel? Både ja och nej.

Pymlico – On This Day
Apollon Records Prog

01 – Heliotrope
02 – Time-turner
03 – Survival Guide
04 – Real People
05 – Partners in Crime
06 – Jump Start
07 – Sidemen Inc.
08 – Solex Agitator

www.facebook.com/Pymlico/

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.