Astrakhan – Astrakhan’s Superstar Experience

”Jesus Christ Superstar” från 1970 är ett av de bästa album jag vet. De Tim Rice-skrivna texterna till den Andrew Lloyd Webber-komponerade musiken framförs så ypperligt av Murray Head, Ian Gillan, Yvonne Elliman med flera. Ingen av de senare versionerna av rockoperan har velat nå upp till originalets höjder. Fram till eventuellt nu. På den här färska liveversionen imponerar musiker och sångare stort. Särskilt Mats Levén i rollen som Judas och Alexander Lycke som Jesus sänder kalla kårar längs med ryggraden, men även mindre prominenta rollfigurer förtjänar stort beröm. Det rör sig alltså om en proggig hårdrocksversion av operan, där somliga delar (som ”What’s the buzz” och ”I don’t know how to love him”) framförs tämligen originaltroget, medan exempelvis ”Pilates dream” arbetas om närmast fullständigt. ”The temple” förvandlas å sin sida till ett progressivt monster, medan ”Damned for all time” finurligt blandas ut med…nej, inga spoilers här!

Något dåligt? Tja, det skulle väl vara att inte hela operan framförs. Det hade varit mycket intressant att höra hur Astrakhan tacklar ”Hosanna” och i synnerhet ”King Herod’s song”. Men betygssiffran talar för sig själv. När hela ensemblen samlas för den avslutande ”Superstar” är svänget och pompan total, och er ödmjuke recensent ligger knockad.

Astrakhan – Astrakhan’s Superstar Experience
Melodic Passion/Sound Pollution

01 – Heaven on their minds
02 – Whats the buzz/Strange thing, Mystifying
03 – Everything’s alright
04 – Simon Zealotes
05 – Poor Jerusalem
06 – Pilates Dream
07 – The Temple
08 – I don’t know how to love him
09 – Damned for all time/Blood Money
10 – The last supper
11 – Gethsemane(I only want to say)
12 – Judas Death
13 – Trial before Pilates(Including drum solo)
14 – Superstar

www.facebook.com/Astrakhan.band/

Betyg: 9/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.