Ian Cole – ABBA song by song

Ian Cole – ABBA song by song
Fonthill

Den här sortens böcker älskar jag. Hur man ger sig tätt inpå en artist eller grupp, och avhandlar karriären metodiskt, album för album, låt för låt. Jag roar mig med att själv göra något liknande, dock långt ifrån lika akademiskt på djupet som i det här fallet Ian Cole. Hans kunskaper i ämnet Abba är inte av denna världen, och det han inte kan hämtar han från adekvat angivna utomstående källor. Vem spelar vad? Vem sjunger solo? Vilka är extramusikerna? Var placerade sig låten på topplistorna? Dessa och otaliga andra frågor besvarar Cole, och han bjuder en del överraskningar, som till exempel att ”Bang a boomerang” ursprungligen hade två verser till, eller att ”The visitors” var tänkt som en protestlåt riktad mot förtrycket i Sovjetunionen. Ett kapitel ägnas åt låtar som aldrig har givits ut.

Bokens enda krux är att jag som läsare ständigt lockas till lurarna för att lyssna på de låtar som just avhandlas. Men så är boken nog inte främst ämnad för pärm till pärm-läsning, utan snarare för nedslag på det musikstycke som i stunden lockar.
Ian MacDonald skrev om Beatles, Peter Doggett om David Bowie; nu har Sveriges i mitt tycke bästa band Abba förärats entusiastens förstoringsglas och lupp.

Betyg: 8/10


Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.