Dream Theater – Distant Memories – Live In London

Nu i corona-tider när band och publik får klara sig utan liveframträdande duggar live CD, blue-ray och dvd släppen tätt från tiden innan pandemin. Dream Theater som här ställer sig till skaran var förövrigt inkörsporten till progressive metal för min egen del med deras Images & Words och säkert många med mig. Genom åren har jag sett bandet ett flertal gånger och även om dessa stundtals varit något ojämna är deras livemusik överlagt i världsklass.

Distant Memories – Live In London presenteras i flertalet varianter som 3CD – 2 DVD – 2 Blu-Ray och 4-LP mm. Inspelningen är tagen från deras världsturné med senaste Distance Over Time plattan samt 20-års firandet av albumet  Metropolis Part 2 – Scenes From A Memory.

CD1

Från Distance Over Time plattan får här Petrucci’s komposition Barstool Warrior  i liveversionen tillhöra favoritstycket. Inledande Untethered Angel är annars tungt majestätiskt fulländad och några fler alster från albumet presenteras plus annat material som håller ställningarna. Ibland svävar instrumentalisterna ut i respektive instrument och kan bli lite för mycket i min personliga smak, dock otroligt skickliga och väl vid scenkanten skulle man säkert bara beundra.

CD 2

Metropolis Part 2 – Scenes From A Memory. Detta mästerverk i genren progressive metal med symfoniska och majestätiska ljudbilder får här bekänna färg i liveversionen. Ett annorlunda intro och berättarrösten tar oss vidare i Scene One: James LaBrie sång är kanske bandets akilleshäl live, här inleder James med sin säregna attribut med den äran och briljerar sedan i spår som  Through My Words, Fatal Tragedy och den gudomligt finstämda Through Her Eyes. Får naturligtvis tillägga, resten av musiken på CD 2 är DT toppkvalitet rakt igenom.

CD 3

Inledande Home – en tungung variant där DT kör oriental och så sakteliga går över till progressive metal, vidare The Dance of Eternity går Dream Theater all in med allt och på One Last Time är vi tillbaks med det harmoniska/melodiska DT som slår de flesta band när de blandar tung metal och melodisk rakare rock. I ”sing along” varianten The Spirit Carries On visas pampighet delux och jag bara älskar det.

Ännu ett livesläpp 2020, ett för fansen samt för den ännu ej invigde! Opartiskhet när man i princip avgudar ett band kan naturligtvis sätta käppar i hjulet. Här ändå ett tyckande trots min nästan ovilja att recensera liveplattor, dessa avnjutes naturligtvis bäst med totalupplevelsen i konsertlokalen.

Dream Theater – Distant Memories – Live In London
Inside Out Music

CD1:

 1. Untethered Angel 05:57
 2. A Nightmare to Remember 16:37
 3. Fall Into the Light 07:26
 4. Barstool Warrior 06:41
 5. In the Presence of Enemies – Part 1 08:43
 6. Pale Blue Dot 08:52

CD2:

 1. Scenes Live Intro 01:46
 2. Scene One: Regression 02:06
 3. Scene Two: I. Overture 1928 03:38
 4. Scene Two: II. Strange Déjà Vu 05:03
 5. Scene Three: I. Through My Words 01:02
 6. Scene Three: II. Fatal Tragedy 06:54
 7. Scene Four: Beyond This Life 11:25
 8. Scene Five: Through Her Eyes 06:45

CD3:

 1. Scene Six: Home 13:03
 2. Scene Seven: I. The Dance of Eternity 06:09
 3. Scene Seven: II. One Last Time 03:48
 4. Scene Eight: The Spirit Carries On 06:40
 5. Scene Nine: Finally Free 12:54
 6. At Wit’s End 09:42
 7. Paralyzed (Bonus Track) 04:34

www.facebook.com/dreamtheater

/https://www.dreamtheater.net/

Betyg: CD1 – 7,5/10

           CD2 – 8,5/10

            CD3 – 8/10

Conny Myrberg


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.