Ritual – Glimpses from The Story of Mr. Bogd

Progårets mest efterlängtade skivsläpp? Ja, inte bara årets, utan jag har tappat räkningen på hur lång tid det gått sedan Rituals nya skiva första gången beskrevs som ”nästan klar”. Är det här vad vi har väntat på. Både nej och ja. Nog hade vi väl velat ha ett ALBUM efter alla dessa år? Nu kommer fullängdskivan tydligen i vår, så vi får tills vidare nöja oss med fyra låtar från konceptskivan, fyra stycken som med rätta kan beskrivas som alldeles lysande.

Först kommer ”Chichikov Bogd”, som tycks vara en presentation av storyns huvudfigur. Musiken är klassisk Ritual. Folkverser, ett himla rocktryck i refrängerna. Framför allt måste jag lovprisa Johan Nordgrens pådrivande trumspel. Sedan följer ”Mr. Tilly and his gang”, vilken inleds med ett stök à la King Crimson, bara för att därefter övergå i en ondsint vals. Här berörs jag av Fredrik Lindqvists pikanta basspel à la Chris Squire. Samt Jon Gamble på virvlande keyboards. ”The three heads of the well”, så. En mörk folkvisa. Jag ser framför mig hur mandolin och nyckelharpa plockas fram. Och så avslutas allt med ”The mice”, som på nio minuter utgör ett eget miniepos. Här snackar vi ettrig riffrock med instrumentala passager som är lika virtuosa som de är attraktiva. Ett mörkt mästerverk i vardande som avslutas i ett olycksbådande åskmuller.

Vad mer finns att säga? Ja, Patrik Lundström sjunger sedvanligt toppen och melodiöst, hela vägen. Och ifall denna EP är en fingervisning av vad som komma skall, är det en 2021-medaljör vi har att vänta.

Ritual – Glimpses from The Story of Mr. Bogd

1.Chichikov Bogd
2.Mr. Tilly and His Gang
3.The Three Heads of the Well
4.The Mice

www.facebook.com/ritual.se

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.