Violent Silence – Twilight Furies

Med sitt fjärde album antar Violent Silence en mer aggressiv skepnad än den vi hörde på föregångaren A Broken Truce (2013). För omedelbart efter det förebådande introt ”Fair warning” skjuter ”Tectonic plates” iväg likt ett dystopiskt Ayreon i tygellös flykt genom tid och rum. Johan Hedmans offensiva trumspel till feta syntmelodier och ihållande marimbafigurer är en rytmisk perfekt storm. Erik Forsbergs sång är ömsom påkallande, ömsom spefull i verserna och vädjande i bryggor och refränger. De instrumentala partierna är bländande med keyboardmelodier som ibland tangerar Dream Theaters Images And Words med avseende på ton och precision. Du behöver verkligen ingen annan progressiv metal år 2020.

Tempot dras ned något i efterföljande ”Scorched earth pass”. Det gungar och Yes gör sig påminda i sångarrangemangen och den böljande vackra refrängen. Halvvägs in får vi ett jazzigt lekfullt segment med trummor, marimba och basgitarr i en glödande dans. ”Dance of the Shuriken” följer som ett slags eld upphör efter inledningsspårens rytmiska bombardemang. Den är ett melankoliskt och rogivande instrumentalt mellanspel som fyller sin funktion likt Black Sabbaths ”Fluff” på albumet Sabbath Bloody Sabbath.

Albumets andra riktigt stora stund ”Lunar sunrise” är ett neoprog-aktigt stycke med mycket 80-talskänsla och jag kan höra sångaren Erik Forsberg blomma ut i de eleganta, melodirika klaviaturslingorna.

Titelspåret ”Twilight furies” inleder nästan som ett orgelstycke av Bach, går över i pianoljudande toner innan klämtande malletserpentiner tar över. Dessa hjälper visserligen till att artikulera den rytmiskt ombytliga musiken men här blir det för mycket och jag får en instinktiv känsla av mobiltelefonsignaler. Måhända är det som att be Angus Young spela lite färre A, C och D-ackord, men låten har rikligt med melodiska uppslag och gruppen tillräckligt många synthljud i sin låda för att kunna låta marimban vila oftare. Likafullt är Violent Silence en frisk fläkt i den moderna progrock-världen där nyutgåvor med ommastringar och nya mixar av gamla album med King Crimson, Emerson Lake & Palmer och Yes får folk att ohämmat öppna plånböckerna. Köp hellre Twilight Furies så får du något som är fräscht på riktigt.

Violent Silence – Twilight Furies
Open Mind Records

1) Fair warning
2) Tectonic plates
3) Scorched earth pass
4) Dance of the Shuiken
5) Lunar sunrise
6) Beyond the pass
7) Twilight furies
8) Perilous borders

www.facebook.com/violentsilencemusic

Betyg: 8/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.